Türk Hukukunda yoksulluk nafakası
Welfare allowance under Turkish Law
  1. Tez No: 553623
  2. Yazar: NAGİHAN KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Güncel Tartışmalar, Nafaka, Süresiz Nafaka, Yoksulluk, Yoksulluk nafakası, Current Debates, alimony, indefinite alimony, poverty, poverty alimony
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Türk Hukukunda evlilik birliğinin getirdiği yükümlülüklerden biri de eşler arasındaki nafaka yükümlülüğüdür. Kanun koyucu ahlaki ve sosyal düşüncelerin etkisiyle Türk Medeni Kanunun 175. maddesinde düzenlediği yoksulluk nafakası kurumu ile eşler arasındaki bu yükümlülüğün boşanmadan sonra da devam edebileceğini öngörmüştür. Bu çalışmada öncelikle yoksulluk ve kadın yoksulluğu kavramları ile birlikte yoksulluk nafakasının hukuki niteliği ve amacı saptanmıştır. Ayrıca öğreti ve yargı kararları ışığında, yoksulluk nafakasının koşulları, başlangıcı, miktarı, ödeme şekli, süresi, sona erme halleri ve yargılama usulü incelenmiştir. Özellikle yoksulluk nafakasının süresiz uygulanmasından dolayı kamuoyunda ortaya çıkan rahatsızlıklar ve güncel tartışmalar, bu yönde yapılan çalışmalarla birlikte ele alınmıştır. İfade edilen bu rahatsızlıklar neticesinde bugün gelinen noktada yoksulluk nafakasına dair olası bir kanun değişikliği nedeniyle, toplum yapımız da gözetilerek karşılaştırmalı hukuk eşliğinde eleştiri ve tavsiyelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the obligations of the marriage union in Turkish Law is the alimony obligation between the spouses. The legislator envisaged that the poverty alimony obligation between the spouses, which is regulated by Article 175 of the Turkish Civil Code, may continue after divorce due to ethic and social considerations. In this study, first of all, the legal nature and aim of poverty alimony are determined together with the concepts of poverty and women poverty. In addition, in the light of the doctrine and judicial decisions, the conditions, beginning, amount, form of payment, duration, termination and judicial proceedings of poverty alimony are examined. In particular, disturbance and current debates in society due to the indefinite implementation of poverty alimony are discussed together with other studies related to the issue. As a result of these disturbances in society, a possible change in the legal regulation of poverty alimony may come into force. For this reason, this study brings outcriticism of current regulation of poverty alimony and recommendations for the possible change in current regulation by regarding social structure of Turkeyand comparative law.