An Analysis of license agreements of Turkish lompanies in 1990s reotrictive practices context
Türk firmalarının 90'lı yıllardaki lisans anlaşmalarının bir çözümlemesi -sınırlayıcı uygulamalar bağlamı-
- Tez No: 53388
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lisans Anlaşmaları, Teknoloji Transferi, Sözleşme Yönetimi, Sınırlayıcı Hükümler, Licence Agreements, Technology Transfer, Contract Management, Restrictive Covenants
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tez, 90'Iı yıllarda Türk firmaları tarafından imzalanan uluslararası lisans anlaşmalarının içerik ve biçimlerini çözümlemektedir. Çalışmada özellikle teknoloji transfer anlaşmaları, kısıtlayıcı sözleşme hükümleri çerçevesinde incelenmektedir. Bu çalışmada ayrıca lisans süreci ve lisans sürecinde yer alan müzakere aşamaları ve hukuksal çerçeve gibi temel etkenler tartışılmış ve ideal bir lisans anlaşması için bir sözleşme taslağı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the format and contents of international license agreements signed by the Turkish companies in 1990s. The thesis especially examines the technology transfer agreements in the framework of restrictive covenants and requirements. Besides, the thesis discusses the licensing process and basic factors that take place in it such as negotiation stages and legal framework; it proposes a contract format for an ideal license agreement.