Çocuklarda üriner sistem enfeksiyonu tanısında antimikrobiyal peptidlerin (human alfa defensin 5 ve human nötrofil peptid 1-3) değerlendirilmesi
Evaluation of antimicrobial peptides (human alpha defensin 5 and human neutrophil peptides 1-3) in the diagnosis of urinary tract infection in children
- Tez No: 533881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİFE USLU GÖKCEOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Üriner sistem enfeksiyonu, antimikrobiyal peptid, Human Nötrofil Peptid 1-3 (HNP 1-3), Human Alfa Defensin 5 (HD5), Urinary tract infection, antimicrobial peptide, Human Neutrophil Peptide 1-3 (HNP 1-3), Human Alpha Defensin 5 (HD5)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çocuklarda üriner sistem enfeksiyonu (ÜSE), üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyonlardan biridir. ÜSE kesin tanısında altın standart yöntem uygun alınmış idrar kültüründe etken patojenin gösterilmesidir. Ancak idrar kültürü zaman aldığı için ÜSE tanısı için hızlı tanı sağlayacak tetkiklere ihtiyaç vardır. Antimikrobiyal peptidler (AMP)'den olan Human Alfa Defensin 5 (HD5) ve Human Nötrofil Peptid 1-3 (HNP 1-3)'ün ÜSE'de artış gösterdiği kısıtlı sayıda çalışmada gösterilmiştir. Çalışmamızda, üriner sistem enfeksiyonu olan çocuklarda HD5 ve HNP 1-3'in idrarda düzeylerini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya üriner sistem enfeksiyonu ön tanısı ile idrar tetkiki ve idrar kültürü alınmış 99 çocuk alındı. Onbir hasta eksik bilgileri olması nedeni ile çalışma dışı bırakıldı. İdrar kültüründe üreme olan 42 idrar örneği hasta grubu, idrar kültüründe üreme olmayan 46 idrar örneği ise kontrol grubu olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, otomatik idrar analizleri, laboratuvar sonuçları kayıt edildi. Tüm idrar örnekleri tek bir hekim tarafından mikroskobik olarak değerlendirildi. Hasta grubunun en sık başvuru şikâyeti %28.66 oranında disüriydi. Manuel idrar bakısı kültür üremesi olup olmayacağını öngörmekte otomatik idrar analizine göre daha başarılı saptandı. İdrar kültüründe %79.5 oranında E.coli saptandı. İdrarda HD5 düzeylerinin ortanca değeri hasta grubunda 187,8 pg/mg ve kontrol grubunda 159,1 pg/mg olarak benzer saptandı (p=0.291). İdrarda HNP 1-3 düzeylerinin ortanca değeri hasta grubunda 8,875 pg/mg ve kontrol grubunda 5,465 pg/mg olarak benzer saptandı (p=0.145). ROC analiz sonuçlarında idrarda HD5 ve HNP 1-3 düzeylerinin ÜSE tanısını koymada istatistiksel olarak yeterli olmadığı saptandı (sırasıyla p= 0.291 ve p=0.145). ÜSE tanısı için en yüksek sensitivite %95.2 oranında lökosit esteraz ve nitrit testi pozitifliğinin birlikte olması olarak saptandı. Sonuç olarak, ÜSE tanılı hastalarda idrarda HD5 ve HNP1-3 düzeyleri kontrol grubu ile benzer bulundu. Her iki test için de ÜSE tanısı için sensitivite ve spesifite değerleri düşük saptandı. ÜSE tanısının ilk değerlendirmesinde halen idrar tetkikinde lökosit esteraz ve nitrit birlikte pozitifliği en anlamlı değerlendirme olarak saptandı. Bunun yanında manuel direkt mikroskobi analizinin de sensitivitesi oldukça yüksek saptandı ve otomatik idrar tetkiki sonuçlarına göre daha başarılı sonuç verdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infection (UTI) in children is the one of the most common infections after upper respiratory tract infections. The gold standard method for the definitive diagnosis of UTI is to show the causative pathogen in the appropriate urine culture. Because urine culture takes time, there is a need for examination to provide rapid diagnosis of UTI. A limited number of studies have shown the increase of antimicrobial peptides (AMP) such as Human Alpha Defensin 5 (HD5) and Human Neutrophil Peptide 1-3 (HNP 1-3) in UTI. In our study, we aimed to evaluate urine levels of HD5 and HNP 1-3 in children with UTI. A total of 99 children with urine analysis and urine culture were included in the study. Eleven patients were excluded because of missing information. Forty-two urine samples with positive urine culture were patient group whereas 46 urine samples with negative urine culture were control group. Demographic characteristics, automatic urine analysis, laboratory results were recorded. All urine samples were evaluated microscopically by a single physician. The most frequent complaint was dysuria (28.66%) in the patient group. Manual urine examination was found to be more successful than automatic urine analysis for predicting growth of microorganism in urine culture. E. coli was found in 79.5% of urine culture results. The median value of HD5 levels in urine was 187.8 pg/mg in the patient group and 159.1 pg/mg in the control group (p=0.291). The median value of HNP 1-3 levels in urine were found to be 8,875 pg/mg in the patient group and 5,465 pg/mg in the control group (p=0.145). The results of ROC analysis revealed that urine HD5 and HNP 1-3 levels were not statistically significant (p=0.291 and p=0.145, respectively). The highest sensitivity for the diagnosis of UTI was found to be 95.2% with the leukocyte esterase and nitrite test positivity. As conclusion, urine HD5 and HNP1-3 levels in patients with UTI were similar with control group. The sensitivity and specificity values for both tests were found low. Both leukocyte esterase and nitrite positivity in urinalysis are the most significant predictors for the diagnosis of UTI in the initial evaluation. In addition, the sensitivity of manual direct microscopy analysis was found too sensitive and more successful than the results of automatic urine analysis.