Ergenlerin bağlanma durumlarıyla umutsuzluk ve şiddet eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between adolescents' attachment states and hopelessness and violence tendency
- Tez No: 533882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile içi yakın ilişkiler, bağlanma, ergenlik dönemi, umutsuzluk, şiddet eğilimi, Intra-family close relationships, attachment, adolescence, hopelessness, violence tendency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, ergenlerin aile içi etkileşimleriyle umutsuzluk ve şiddet eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini Karabük İli Milli Eğitim Müdürlüğü Yenice İlçesi ortaokullara devam ergenler, örneklemi bu okullardan rastgele olarak seçilmiş 175'i kız ve 159'u erkek olmak üzere 334 ergen oluşturmuştur. Araştırmada verileri toplamak amacıyla Aile İçi Yakın İlişkilerde Deneyimler Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Şiddet Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney-U, Kruskal Wallis-H Testleri ve korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; ergenlerin yaşı, kardeş sayısı, anne yaşı ve öğrenim durumu değişkenleriyle ergenlerin aile içi yakın ilişkileri arasında anlamlı fark olduğu; 11 yaşındakilerin, kardeş sayısı dört ve üzeri olanların, anne yaşı 36-40 arasında ve anneleri ilkokul mezunu ve tek ebeveynli aileye sahip olanların bağlanma sorunları yaşadıkları belirlenmiştir. Ergenlerin kardeş sayısı, anne ve baba öğrenim durumu, aile yapısı ve aile gelir durumuyla umutsuzluk düzeyleri arasında anlamlı fark olduğu; erkek, kardeş sayısı üç, anne ve babası ilkokul mezunu, tek ebeveynli ve gelir düzeyi yüksek ergenlerin umutsuzluk düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ergenlerin yaşı, kardeş sayısı, anne ve baba yaşı, anne ve baba öğrenim durumu, aile gelir düzeyiyle şiddet eğilimleri arasındaki farkın anlamlı olduğu; 11 yaşında, dört ve üzeri kardeşe sahip, anne ve babası 36-40 yaş aralığında, anne ve babası ilkokul mezunu, aile gelir düzeyi yüksek olan ergenlerin şiddet ve saldırganlık eğilimlerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ergenlerin aile içi yakın ilişkileriyle umutsuzluk ve şiddet eğilimleri, umutsuzluk düzeyleri ile şiddet eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between intra-family close relationships of adolescents and hopelessness and violence tendency. The study has been designed in the pattern of relational screening model. The population of the study consisted of adolescents attending the middle schools of Yenice district of Karabükprovinceand the sampling consisted of 334 adolescents including 175 girls and 159 boys, which were randomly chosen from these schools. In order to collect the data in the study, Intra-Family Close Relationship Experiences Scale, Beck Hopelessness Scale and Violence Tendency Scale were used. Mann Whitney-U, Kruskal Wallis-H Tests and correlation analyzes were used to analyze the data. As a result of the study, it has been found that there was a significant difference between adolescents' age, number of siblings, mother's age and educational status and close family relations of adolescents; It was determined that 11years olds, those with four and more siblings, maternal age 36-40, and mothers with primary school graduation and single-parent families may have affiliation problems. There was a significant difference between adolescents 'number of siblings, education status of the parents, family structure and family income and adolescents' hopelessness levels.Ithas been determined that the male gender, three siblings, parents with primary school graduation, single-parent and family income were associated with higher hopelessness levels. The difference between adolescents' age, number of siblings, maternal and paternal age, maternal and paternal education, family income and adolescent violence were significant. Adolescents at the age of 11 years, having four or more siblings, whose parents are aged between 36 and 40 years, whose parents had a primary school graduation and those with a high level of family income were found to have high violence and aggression tendencies.In the study, it was determined that there was a significant relationship between the domestic affiliations of adolescents and hopelessness andviolencetendencies,and a significant relationship between hopelessness levels and violence tendencies.