Economics of wastewater management: Optimizing over treatment alternatives and environmental policies
Atık su yönetiminde ekonomi: Arıtım seçenekleri ve çevre politikalarına dayalı optimizasyon
- Tez No: 53396
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Yönetimi, Optimizasyon Modellemesi, Tekstil Sektörü, Endüstriyel Atıksu Arıtımı, Ortak Arıtma Tesisleri VI
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
öz ATIKSU YÖNETİMİNDE EKONOMİ: ARITIM SEÇENEKLERİ VE ÇEVRE POLİTİKALARINA DAYALI OPTİMİZASYON Ekemen, Elif Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ahmet Acar Eylül 1996, 163 Sayfa Bu çalışma, kuruluşların atıksularım kendi bünyelerinde veya ortak tesislerde antmalannm ekonomik boyutları ve idaresini, alternatif çevre politikaları altında incelemiştir. Arıtım alternatifleri ve çevre politikalarınm çeşitli kombinasyonları için, doğrusal programlama ve Capdet-PC paket programı kullanılarak en düşük maliyetli çözümler elde edilmiştir. Modelleme çalışmasında Seyhan Nehri havzasında yer alan on tekstil firmasının verilerinden yararlanılmıştır. Model sonuçlan, çevre yönetimindeki başlıca taraflar olan endüstri, yasal idareler ve ortak arıtım tesisi yatırımcıları açısından değerlendirilmiştir. Sonuçlar, çevre yönetmeliklerindeki değişikliklere karşı daha hassas olan küçük ve orta boyutlu sanayi kuruluşları için ortak arıtma tesislerinin daha düşük maliyetler getirdiğini göstermiştir. Türk yönetmeliklerinde halen uygulanan deşarj cezalan ise endüstriyeltesisleri atıksulannı arıtmaya yönlendirmede yetersiz kalmaktadır. Konsantrasyona dayalı deşarj standartlarının yönetmeliklerin eşitlik ilkesine uymaması, toplam atık yükünü temel alan standartları hem ekonomik hem de çevresel açılardan daha etkin bir alternatif olarak öne çıkartmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMICS OF WASTEWATER MANAGEMENT: OPTIMIZING OVER TREATMENT ALTERNATIVES AND ENVIRONMENTAL POLICIES Ekemen, Elif M.B.A., Department of Management Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Acar September 1996, 163 Pages This study analyzes the economics and management of wastewater treatment for individual treatment plants or combined treatment facilities under alternative environmental regulations. Least cost wastewater management solutions are developed for various combinations of treatment alternatives and environmental policies, using linear programming and Capdet-PC software package. A sample of ten textile firms located in the Seyhan River Basin serves as the database for the modeling study. Model results are interpreted with respect to the viewpoints of main stakeholders of environmental management, namely, industry, regulatory agencies and investors in combined treatment facilities. Results show that, for small and medium size industrial facilities, which are more sensitive to regulatory changes, combined treatment service offers lower cost solutions. Model outputs reveal that, mdischarge fines currently applied in Turkish regulations are insufficient to induce industrial establishments to treat their wastewater. Concentration based effluent standards do not conform to the equity principle of regulations; staged mass load standards appear as a more effective alternative from economic and environmental points of view. KeyWords: Environmental Management, Optimization Modeling, Textile Sector, Industrial Wastewater Treatment, Combined Treatment Facilities IV