The Use of learning strategies in relation to background variables and achievement goal orientations
Öğrencilerin kullandıkları öğrenme stratejileri ile çeşitli değişkenler ve başarı algıları arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 53395
  2. Yazar: YEŞİM SOMUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stratejileri, Başarı Algısı vı, Learning Strategies, Achievement Goal Orientations. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
öz Öğrencilerin Kullandıkları öğrenme Stratejilerileri ile Çeşitli Değişkenler ve Başarı Algıları Arasındaki İlişkiler Somuncuoğlu, Yeşim Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Danışman: Y. Doç. Dr. Ali YILDIRIM Eylül 1996, 143 sayfa Bu çalışma, öğrencilerin belirli bir dersteki bazı öğrenme stratejilerini kullanmalarını etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini, 1996 bahar döneminde Orta Doğu Teknik Üniversitesinde verilen Eğitim Psikolojisi Dersini alan öğrenciler oluşturmuştur. Veriler, öğrencilerin kullandıkları yüzeysel bilişsel, anlamlı bilişsel, ve bilişyönlendirici öğrenme stratejilerinin çeşitli değişkenler ve öğrencilerin başarı algıları ile ilişkisini ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket kullanılarak toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesi için temel düzeydeki istatiksel hesaplamalar yanında (ortalama, standard sapma gibi) varyans analizleri (ANOVA ve MANOVA) ve korelasyon testleri kullanılmıştır. Sonuçlar, vöğrencilerin anlamlı bilişsel stratejilerini diğer öğrenme stratejilerinden daha sık kullandıklarını, ve sadece anlamlı bilişsel ve bilişyönlendirici strateji kullanımının çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Buna ek olarak, yetkinlik yöneliminin anlamlı bilişsel ve bilişyönlendirici stratejileri kullanmak ile, sosyal benlik ve minimum çalışma yönelimlerinin ise yüzeysel bilişsel stratejileri kullanmakla ilişkili olduğu saptanmış ve bu sonuçlar öğrencilerin bir derste anlamlı ve bağımsız öğrenme işlemleri gerçekleştirmelerinde yetkinlik yönelimli olmalarının önemli olduğu şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OF LEARNING STRATEGIES IN RELATION TO BACKGROUND VARIABLES AND ACHIEVEMENT GOAL ORIENTATIONS Somuncuoğlu, Yeşim M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Asst. Prof. ALİ YILDIRIM September 1996, 143 pages This study deals with the factors that affect the students' use of various learning strategies in a specific course. The sample of this study consisted of the students taking the Educational Psychology course at the Middle East Technical University in the Spring Semester, 1996. The data were gathered through a questionnaire developed by the researcher to investigate students' use of these three types of strategies in relation to certain background variables and students' achievement goal orientations. Means, ANOVA, MANOVA and correlations tests were utilized to analyze the data. Analyses revealed that mostly deep cognitive strategies are used, and only deep cognitive and metacognitive strategy use varies with certain background variables. Furthermore, mastery orientation predicts deep cognitive and metacognitive strategy use, whereas ego- social and work-avoidant orientations predict surface cognitive strategy iiiuse, indicating that in students' engagement in meaningful and autonomous learning processes their being mastery oriented has got an important role.