Koledokolitiazis tanısında manyetik rezonans kolanjiopankreatografi ve manyetik rezonans true-fısp sekansının karşılaştırılması
Comparison of magnetic resonance cholangiopancreatography and magnetic resonance true-fisp sequence in the diagnosis of choledocholithiasis
- Tez No: 534022
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ MEHMET ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: koledokolitiazis, manyetik rezonans kolanjiyopantreatografi, True - FISP sekansı, kolelitiazis, kalkül, intra hepatik safra yolu dilatasyonu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Ortak safra kanalında safra taşı varlığı koledokolitiazis olarak tanımlanır. Koledokolitiazis tanısında çok çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi manyetik rezonans kolanjiopankreatikografidir (MRKP). Günlük pratiğimizde biz koledokolitiazis tanısında MRKP inceleme ile birlikte koronal True-FISP (true fast imaging with steady state precession) sekansından da yararlanmaktayız. Bu çalışmada bu iki testin sensitivite, spesifite ve doğruluk değerlerini tespit edip her iki yöntemin birbiri ile olan avantajları ve dezavantajlarını tartışmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Koledokolitiazis ön tanısı ile tarafımıza yönlendirilmiş 150 olgu retrospektif olarak taranarak yukarıda bahsettiğimiz her iki sekans ayrı ayrı değerlendirildi. Safra yollarında taşların varlığı, kolelitiazis ve intrahepatik safra yolları dilatasyonu her bir olgu için ayrı ayrı belirtildi. Karaciğer ve safra yolları görüntülemesi konusunda yaklaşık 16 yıl deneyimi olan radyoloji uzmanı olguların tüm radyolojik tetkiklerini ve yapılan ameliyat-ERKP sonuçlarını inceleyerek altın standardı oluşturdu. Daha sonra her iki sekans için istatistiksel analizlerle altın standart ile korelasyon yüzdeleri belirlendi. Ayrıca her iki test arasındaki uyum kappa istatistiği kullanılarak belirlendi. Bulgular: Yapılan istatistiki analiz sonuçlarına göre koledokolitiazis açısından bakıldığında iki sekansın verileri sırası ile True-FISP ve MRKP için; sensitivite %92,6 ve %95,4 , spesifite %92,8 ve 96,4 , PKD %98,8 ve %99,4 , NKD %66,6 ve %77,4 , Doğruluk %92,6 ve %95,6 olarak hesaplanmış olup her iki sekansın altın standart ile korelasyonu yüksektir. Ayrıca her iki sekans kolelitiazis ve İHSY dilatasyonu açısından önemli derecede uyumlu olarak bulunmuştur (Cohen'in kappa katsayısı sırası ile 0,752 ve 0,798 hesaplanmıştır.). Sonuç: Bu sonuçlara göre koledokolitiazis tanısında, her iki test ayrı ayrı incelendiğinde duyarlılık ve özgüllük açısından altın standart ile yüksek korelasyon göstermektedir. Sonuçlarımıza göre MRKP incelemeyi tolere edemeyen olgularda çok kısa çekim süreleri ile koronal True-FISP sekansı koledokolitiazis tanısı için kullanılabilir. Ayrıca non-invaziv altın standart tanı testi sayılan MRKP'nin True-FISP sekansı ile birlikte değerlendirilmesinin özellikle tanı etkinliğini arttıracağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: The presence of gallstones in the common bile duct is defined as choledocholithiasis. Various imaging modalities are used in the diagnosis of choledocholithiasis. The most important of these is magnetic resonance cholangiopancreaticography (MRCP). In our daily practice, we also use coronal True - FISP (true fast imaging with steady state precession) sequence in the diagnosis of choledocholithiasis. In this study, we aimed to determine the sensitivity, specificity and accuracy of these two tests and to discuss the advantages and disadvantages of both methods. Materials and methods: A total of 150 patients who were referred to us with a preliminary diagnosis of choledocholithiasis were examined retrospectively. Both of MRCP and True-FISP sequences were evaluated separately. The presence of stones in biliary tract, cholelithiasis, dilatation of intrahepatic biliary tracts were specified separately for each case. The radiologist, who had about 16 years of experience in imaging the liver and biliary tract, developed the gold standard by examining all radiological examinations and procedures (such as ERCP and operation results). Correlation percentages of both sequences were determined. In addition, the concordance between the two tests was determined using kappa statistics. Results: For choledocholitiasis; according to the results of the statistical analysis of the True-FISP sequence and MRKP sequence; sensitivity was 92.6% and 95.4%, specificity 92.8% and 96.4%, PKD 98.8% and 99.4%, NKD 66.6% and 77.4%, accuracy 92.6% and% 95.6. Both sequences are highly correlated with the gold standard. In addition, both sequences were found to be significantly in concordance with each other for diagnosis of cholelithiasis and intra-hepatic bile ducts dilatation (Cohen's kappa coefficient was calculated as 0.752 and 0.798, respectively). Conclusion: According to these results, in the diagnosis of choledocholithiasis; both tests show high correlation with the gold standard. According to our results; patients who cannot tolerate MRCP, the coronal True-FISP sequence with very short shooting times can be used for the diagnosis of choledocholithiasis. We also think that the evaluation of both sequences together will increase the effectiveness of diagnosis. KEY WORDS: choledocholithiasis, cholelithiasis, intra-hepatic bile duct dilatation, magnetic resonance cholangiopancreatography, True-FISP sequence