Farklı işgücü seviyelerinin olduğu üretim hatlarında atama problemi optimizasyonu
Optimization of assignment problems in production lines with different skilled labor levels
  1. Tez No: 534057
  2. Yazar: HAZEL DURMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİK KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel Modelleme, Atama Problemleri, Zaman Etüdü, Mathematical modelling, Assignment Problems, Time Study
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada bir üretim hattında farklı becerilere sahip işgücü ataması için bir matematiksel model geliştirilmiştir. Model, otomotiv endüstrisindeki belirli bir kaynak prosesinde üretilen bir ürüne işçi atamasında test edilmiştir. İlk olarak ürünü üretebilmek için gerekli olan işgücü ile ilgili veriler zaman etüdü ile toplanmış ve analiz edilmiştir. Zaman etüdü ile işçilerin beceri seviyeleri, üretilecek ürün için gerekli olan beceri seviyesi (minimum ve maksimum), beceri matrisi oluşturulmuştur. Üretim maliyetini en küçükleyen matematiksel modelin girdi parametreleri olarak üretim alanından toplanan veriler kullanılmıştır. Yapılan analizlere, üretim maliyetini azaltmak ve verimliliği artırmak için, her iş için doğru beceri seviyesine sahip işgücünün atanması gerektiğini göstermiştir. Uygulama otomotiv sektöründe, kaynaklı imalat hattında bir ürün seçilerek yapılmıştır. Hatta 5 istasyon 14 iş bulunmaktadır.Bununla beraber işletmede o hatta çalışabilecek 27 operatör vardır, atama kriterleri baz alınarak operatörler optimum şartlar altında işlere atanabileceği bir modelleme çalışılmıştır. Matematiksel model raporlarında ve model üzerinde yapılan model genişletme analizlerinde elde edilen sayısal sonuçlar, doğru işgücünün doğru işe atanmasıyla işçilik maliyetlerindeki düşüşle beraber işin yapılma süresine olan etkisini ve yetkinlik seviyelerinde farklılıkların önemini de göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study we developed a mathematical model to assign workforces to the jobs who have different skills in a production line. The assignment model had been examined on a product that produced in a specified welding line in the Automotive Industry. First, all labor levels related to the product were analyzed by time study and the collected data were analyzed. In addition to time study analyzes, skill levels of workers, skill matrix and skill requirements (minimum and maximum) of the jobs were determined. The collected data were used as an input parameter in the mathematical model that minimizes the unit production cost. The experiments showed that it is necessary to assign right skilled worker to the job to minimize the production cost and increase the efficiency. The implementation was made in the automotive sector by selecting a product in the welding manufacturing line. In the line, 5 stations have 14 jobs. There are 27 operators that can work together with this line in company. A modeling has been carried out in which the operators can be assigned to jobs under optimum conditions, based on assignment criterias. The statistic results obtained in the mathematical model reports and the model analyzes made on the model show the importance of the differences in the level of competence and the effect on the duration of the job as well as the decrease in the labor costs by assigning the correct workforce to the right job.