Risk management in financial markets and its applicability in Turkey
Finansal piyasalarda risk yönetimi ve Türkiye'de uygulanabilirliği
- Tez No: 53407
- Danışmanlar: PROF.DR. NUR KEYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Risk, Risk ve Getiri, Risk Hesaplanması, Risk Yönetimi, Vadeli Kontratlar (Forward ve Futures), Opsiyon, Swap. IV, Risk, Risk and Return, Risk Measurement, Risk Management, Forward Contracts, Futures, Options, Swaps. iii
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz FİNANSAL PİYASALARDA RİSK YÖNETİMİ VE TÜRKİYE'DE UYGULANABİLİRLİ?İ Özşuca, Ebru Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nur Keyder Ocak 1996, 103 sayfa Bu çalışmada risk ve risk yönetimi konusu incelenmiştir. Bu bağlamda finansal piyasalardaki gelişmelerden bahsedilmiştir. Bu gelişmeler finansal yeniliklerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Çalışma vadeli kontratlar (forward ve futures), opsiyon ve swap işlemlerinin etkin kullanımının yaratabileceği olanakları incelemiştir. Tartışma türev ürünlerin Türk finansal piyasaları üzerinde gösterebileceği olası etkileri de kapsamıştır. Vadeli TL mevduatı, Hazine Bonosu, döviz ve borsa endeksi gibi başlıca yatırım araçlarının geçmiş performanslarına dayanılarak sözkonusu türev ürünlerin Türkiye'de tamtımınm risk ayarlama açısından fayda sağlayabileceği hususu tartışılmıştır. Bunların etkin şekilde işlemesi için ticari faaliyetlerin sürekli olarak izlenmesi ve düzenlenmesi gerekliliğine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK MANAGEMENT IN FINANCIAL MARKETS AND ITS APPLICABILITY IN TURKEY Özşuca, Ebru M.Sc, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Nur Keyder January 1996, 103 pages This thesis focuses on risk and its management. Within this context, developments in financial markets are mentioned. These developments are the ground for new financial innovations. The thesis examines the opportunities that may be created by the effective utilization of forward contracts, futures, options and swaps. The discussion includes the possible effects of derivative instruments on Turkish financial markets. Based on the analysis of the past performances of main investment instruments, such as TL time deposits, Treasury Bills, exchange rate and stock exchange index, it is argued that the introduction of these derivative instruments may provide the advantage of risk-adjusting. It is cautioned that, for their proper functioning, trading activities should be continuously monitored and regulated.