Russia as a potential threat to security in the new world order
Yeni dünya düzeninde güvenliğe yönelik potansiyel bir tehlike olarak Rusya
- Tez No: 53412
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Potansiyel Tehlike, Güvenlik, Kaabiliyet, İstek, Yeni Dünya Düzeni IV, Russia, potential threat, security, capability, will, New World Order. Ill
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz“YENİ DÜNYA DUZENI”NDE GÜVENLİ?E YÖNELİK POTANSİYEL BİR TEHLİKE OLARAK RUSYA KENDALL, Sharron A. Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Bağcı Haziran 1996, 118 sayfa Bu tezde,“Yeni Dünya Düzenf'nde Rusya'nın güvenliğe yönelik potansiyel bir tehlike olarak sınıflandırılıp sınıflandınlamayacağı araştırılmıştır. Rusya incelenirken ulusal çıkarları, ülkede meydana gelmekte olan toplumsal değişiklikler, iktidardaki kişiler ve Rus-Amerikan ilişkileri dikkate alınmıştır. Rusya'nın güvenliğe yönelik potansiyel bir tehlike olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini ortaya koymak için ”potansiyel tehlike“ kavramının tanımı yapılmış, güvenliğe yönelik eski ve yeni tehlikeler Melenmiştir. Rusya 'istek' ve 'kaabiliyet' açısından incelenmiş ve ülkenin dış politikasındaki değişikliklere işaret edilmiştir. İşte bu açıdan Rusya, sadece ”potansiyel“ tehlike”kavramının tanımı ele alındığında bile, güvenliğe yönelik potansiyel bir tehlike olarak değerlendirilmiştir. 1989 yılı sonrası Yeni Dünya Düzeni'nin teorik zemini göz önüne alındığında ve yine aynı dönemdeki uluslararası sistem incelendiğinde bir“Yeni Dünya Düzeni”nin varlığı, en azından George Bush'un kastettiği şekliyle gözlemlenememektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RUSSIA AS A POTENTIAL THREAT TO SECURITY IN THE 'NEW WORLD ORDER' KENDALL, Sharron A. M.S. in International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Bağcı June, 1996, 118 pages In this study, Russia is examined to see if it can be classed as a potential threat to security in the 'New World Order'. Russia is looked at in terms of its national interests, societal changes that it is undergoing, people in power and the Russian-American relationship is considered. As to whether Russia can be called a potential threat to security, 'potential threat' is defined and old and new threats are considered. Russia is discussed from a 'will' and 'capability' perspective and its foreign policy changes are noted. It is from this perspective that Russia is considered a potential threat to security, if only by necessity of definition. In considering a theoretical background for the post 1989 'New World Order' and examining the post 1989 international system, a 'New World Order' seems sadly lacking; at least the kind that George Bush purported.