Öğretmen adaylarının bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinliği ile mizah tarzları ve zaman yönetimi becerileri arasındaki ilişki
Relationship between humour style and time management abilities with the self-employability and responsibility capability of teacher candidates
- Tez No: 534159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK YÜKSEL SIVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinliği, mizah tarzı ve zaman yönetimi becerisi, öğretmen adayları, The self-employability and responsibility capability, humour style and time management abilities
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, öğretmen adaylarının bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinlikleriyle mizah tarzı ve zaman yönetimi becerileri arasındaki ilişkisinin incelemesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerinde öğrenim gören 504 adet son sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Sıvacı ve Kuzu (2017) tarafından geliştirilen Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ölçeği, Martin ve ark. (2003) tarafından geliştirilen ve Yerlikaya (2003) tarafından Türkçe' ye uyarlanan Mizah Tarzı ölçeği ve Britton ve Tesser (1991) tarafından geliştirilen ve Alay and Koçak (2002) tarafından Türkiye'de uygulanan Zaman Yönetimi ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 24 kullanılarak analiz edilmiştir ve ölçeklerin ortalamalarının Cronbach alfa güvenirlilik değeri .792 olarak bulunmuştur. İstatistiksel analizler sonucunda, öğretmen adaylarının bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinlik düzeyleri cinsiyet değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma gösterirken, yaş, bölüm, bölümden memnuniyetleri ve not ortalamaları değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamamıştır. ile farklılık bulunmamıştır. Kullanılan ölçekler arasındaki ilişki bakımından, öğretmen adaylarının bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinlik düzeylerinin mizah tarzları ile ilişkilendirilemediği, buna karşın zaman yönetimi becerileri ile orta dereceli pozitif ve istatistiksel olarak çok yüksek seviyede anlamlı ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate relationship between humour style and time management abilities with the self-employability and responsibility capability of teacher candidates. Research was conducted on the 504 senior students studying at the different departments of the Education Faculty of Kırşehir Ahi Evran University. The Self-Employability and Responsibility Capability Scale developed by Sıvacı and Kuzu (2017), the Humour Style Scale developed by Martin et al. (2003) and translated to Turkish by Yerlikaya (2003) and Time Management Scale developed by Britton and Tesser (1991) and applied by Alay and Koçak (2002) in Turkey were used. The data obtained was analysed using SPSS 24 and Cronbach Alpha reliability value was found as .792. In consequence of statistical analysis, while the levels of self-employability and responsibility capability of teacher candidates showed a statiscally significant differance in terms of gender, it was not found a significant difference in terms of age, department, department satisfaction and academic achievement. In terms of relationship between scales used, it was found that the levels of self-employability and responsibility capability of teacher candidates have not been correlated with their humour style whereas have a moderately positive and statistically significant correlation at high level.