İngilizce öğretmenliği lisans program öğrencilerinin yeterlilik profillerinin belirlenmesi
Determination of student attitudes towards English teaching undergraduate program qualifications
- Tez No: 691583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN HALİL ÖZBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örtük profil analizi, yeterlilikler, lisans program çıktıları
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada, İngilizce Öğretmenliği bölümü lisans programına kayıtlı lisans öğrencilerinin program yeterliklerine sahip olma durumlarına göre örtük profillerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. İngilizce Öğretmenliği lisans program yeterlilikleri kapsamında öğrenci görüşleri ve becerileri, öğretmen yetiştirme politikaları araştırmaları yapıldığı saptanmış ancak yeterlilik profillerine yönelik araştırmaların özellikle ülkemizde oldukça sınırlı olduğu görülmüştür. Program kazanım çıktılarını ortak bir çerçevede birleştirmeyi amaçlayan bu uygulama sonunda, öğretmen adaylarının daha çok gelişim süreçlerinde oluşan nicel profillere odaklanılmış ve yorumlanmıştır. Araştırmada, öğrenci yeterliklerini ve öğrenci profillerini belirlemede betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma, Yükseköğretim Kurumu'na bağlı üniversitelerde eğitim görmekte olan İngilizce Öğretmenliği Bölümü lisans programı hazırlık, 1., 2., 3., 4. sınıf ve mezun öğrencilerini kapsamaktadır. Tarama deseninde yürütülen çalışma grubunu ise 2020-2021 bahar yarıyılında Türkiye'de bulunan devlet ve özel üniversitelerinin İngilizce Öğretmenliği lisans programında öğrenim gören 1401 İngilizce öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmanın veri toplama aracını, araştırmacılar tarafından geliştirilmiş, üniversitelerin ders bilgi paketi ve Yüksek Öğretim Kurumu tarafından belirlenen çerçeve doğrultusunda 'Alana Özgü Yetkinlik', 'İletişim ve Sosyal Yetkinlik', 'Öğrenme Yetkinliği', 'Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği' olmak üzere dört farklı yetkinliği kapsayan, uzman görüşlerine göre sentezlenerek oluşturulan 35 soruluk 'İngilizce Yeterlilik Formu' oluşturmaktadır. Verilerin analizinde Örtük Profil Analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, öğretmen adaylarının sınıflara ve yeterlilik alanına göre verdiği cevaplarda farklı profiller oluştuğu görülmektedir. Örneğin, hazırlık sınıfından elde edilen profile göre öğrenciler, kendilerinin akademik anlamda yeterli düzeyde olmadıklarını düşünseler de buna kıyasla, mezun öğretmen adaylarından yüksek profil oluşturanların, tüm yeterlilik alanlarında kendilerini oldukça yeterli seviyede gördükleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, students of English Language Teaching department and their latent profile analyses have been discussed according to their program competence. It has been seen that there are some studies in litarature about student's ability or their aspect and policy of teacher education but there is not lots of study about student's sufficiency by using latent profile analyses especially in Turkey. It is aimed that college program outcomes will be collected in common in the end, by the way it is focused on quantitative profiles of candidate teachers' improvement and it has been interpreted. Descriptive scann modelling was used to identify student's sufficiency and their profiles. The study group consists of ELT program students who are studying preparation, first, second, third, fourth classes and graduated students. Scann modelling study group consists of 1401 candidate teachers who are studying both state and private universities in Turkey in 2020-2021 academic year spring term. The data collection instrument of the study was“The English Sufficiency Questionnaire”which is the combination of four subtitle that was formed by YOK namely,“Proficiency Competence”,“Communication and Social Competence”,“Learning Competence”and“Independent Study and Responsibility Competence”developed by the researchers and it includes 35 questions. Latent profile analysis was used for data analyses. According to the findings, it has been concluded that there are different student profiles according to their classess and their field of competence. Preparation class students think that they are not sufficient enough in Proficiency Competence. However, it has been found that graduated students who shows high profile, feel too sufficient themselves in all competence levels. Key Words : Latent profile analysis, Competencies, College program outcomes