A Markowitz efficient portfolio optimization process
Markowitz verimli portföy optimizasyonu (en iyileme) süreci üzerinde bir çalışma
- Tez No: 53416
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy Optimizasyonu, Verimli Portföy, Öngörme, Verimlilik Ufku, Portfolio Optimization, Efficient Portfolio, Forecasting, Efficiency Frontier
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz MARKOWITZ VERİMLİ PORTFÖY OPTIMIZASTONU (EN İYİLEME) SÜRECİ ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA Saltık, Erol M.B.A., İşletme Bölümü Danışman:Doç. Dr.İsmail ERDEM Ocak 1996,100 sayfa Bu çalışma Makowitz verimli portföy optimizasyon sürecini incelemiştir. Bir Excel 5.0 çalışma kitabı kullanılarak, portföy optimizasyon programı hazırlanmıştır. Çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler Borsa'smda işlem gören, onsekiz adet hisse senedinin verileri kullanılmıştır. Gerekli olan hisse senetlerinin getirilerinin tahmini iki değişik tahmin yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Bu metodlar Box- Jenkins zaman serisi tahmin yöntemi ve geçmiş getirilerin ortalaması yöntemidir. Bu tahminler optimizasyon programına girilerek, değişik verimli portföyler elde edilmiştir. Bu portföylerin beklenen getiri ve varyansları kullanılarak“verimlilik ufku”adı verilen eğriler oluşturulmuştur. Önerilerimiz: optimizasyon problemininde değişkenler üzerine konan bazı kısıtlamaların kaldırılması ve tahmin metodlarınm parametrelerinin tekrar hesaplanmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MARKOWITZ EFFICIENT PORTFOLIO OPTIMIZATION PROCESS Saltık, Erol M.B.A., Department of Management Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail Erdem January 1996, 100 pages In this thesis the Markowitz efficient portfolio optimization process is analysed. A portfolio optimization program is prepared by the use of an Excel 5.0 workbook. Eighteen stocks traded in Istanbul Stock Exchange Market are used for illustration. The required stock return estimates are obtained by two different estimation methods, namely the Box- Jenkins time series forecasting method and the mean of historical data. These estimates are fed in the portfolio optimization program to determine proper efficient portfolios. By the use of the variances and the returns of these portfolios the curves named as the“efficiency frontier”are generated. For the improvement of the results, we suggest that some constraints on the variables of the optimization problems should be removed and accordingly the new parameter estimates should be carried out.