Cointegration, exogeneity and testing the monetary exchange rate models
Eşbütünleşme, dışsallık ve parasalcı döviz kuru modellerinin sınanması
- Tez No: 53423
- Danışmanlar: DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Exchange rate, cointegration, weak-exogeneity, monetary models. Ul
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZ EŞBÜTÜNLEŞME, DIŞS ALLIK VE PARASALCI DÖVİZ KURU MODELLERİNİN SINANMASI Çavuşoğlu, Ali Tarkan Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Erdal Özmen Eylül 1996, 59 sayfa Bu tez, parasala döviz kuru belirleme modellerinin Türkiye'deki geçerliliğini üç aylık verilerle, 1981:1- 1995:2 dönemi için araştırmaya çalışmaktadır. Bu teze konu olan modeller, Hooper-Morton Modeli (HMM), Reel Faiz Farkı Modeli (RIDM), Parasala Esnek Fiyat Modeli (FPMM) ve Parasala Esnek Olmayan Fiyat Modelidir. Bu modellerin ekonometrik incelemelerinde Johansen'in çok değişkenli eşbütünleşme tekniği ve bu teknikle ilgili olan, dışsallık ve uzun vadeli dışımla analizleri gibi araçlar kullanılmıştır. Bu tezin önemli noktalarından biri, değişkenlerin dışsallık ve uzun vadeli dinamiklerine olan direncinin sınanmaya çalışılmasıdır. Başka bir önemli nokta ise, iki grup parasala yaklaşım modelinin sağladığı ampirik sonuçların karşılaştırılmasıdır. Bu iki gruptan birincisi, söz konusu ülkelerin eşit büyüklükte olduğu varsayımı altında yabana ülke değişkenlerini dolaysız modelleyen HMM, RIDM ve FPMM gibi modellerden oluşmaktadır. Diğer grupta ise, dışsal belirlenen yabana ülke değişkenlerini dolaylı modelleyen ve küçük ülke modeli olarak kabul edilen Mundell-Fleming tipi esnek olmayan fiyat modeli yer almaktadır. Sonuç olarak, HMM ve Mundell-Fleming tipi modeller, değişkenler arasında tutarlı uzun vadeli ilişkileri olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, FPMM dışındaki hiçbir model para stokunun dışsal olarak belirlendiği görüşünü destekleyecek bir sonuç vermemiştir. Anahtar Sözcükler Döviz kuru, eşbütünleşme, dışsallık ve parasala modeller IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COINTEGRATION, EXOGENETTY AND TESTING THE MONETARY EXCHANGE MODELS Çavuşoğlu, Ali Tarkan M.S., Department of Economics Supervisor: Dr. Erdal özmen September 1996, 59 pages This thesis attempts to investigate empirically the validity of the monetary models of exchange rate for the 1981:1-1995:2 period in Turkey with quarterly data. The models included in this thesis are the Hooper-Morton Model (HMM), the Real Interest Differential Model (RIDM), the Flexible Price Monetary Model (FPMM) and the Sticky Price Monetary Model. In the econometric analysis of these models, the Johansen's multivariate cointegration technique and its related tools, such as weak-exogeneity and long-run exclusion analyses are utilized. This thesis focuses on testing the robustness of the weak-exogeneity and long-run dynamics of the monetary fundamentals to alternative specifications of the monetary models and compares the empirical outcome of two groups of monetary models. The first group includes models such as the HMM, RIDM and FPMM that exploit the explicit modeling of foreign variables under the assumption that the countries in question are of equal size. The second group includes the Mundell-Fleming originated Sticky Price Monetary Model which is considered to be a small country version in which the exogenous variables are not modeled explicitly. As a result, the HMM and the Mundell-Fleming type models exhibit consistent long-run relationships among the variables of the models. However, none of the models, except for the FPMM, provides evidence for the exogeneity of the money stock.