Export-led growth hypothesis and the Turkish data: Cointegration exogeneity and nested systems
İhracata dayalı büyüme hipotezi ve Türkiye verileri: Eşbütünleşme, dışsallık ve yuvalanmış sistemler
  1. Tez No: 62854
  2. Yazar: GÜLPERİ FURTUN
  3. Danışmanlar: DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Eşbütünleşme, dışsallık, ihracata dayalı büyüme, Türkiye IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZ İHRACATA DAYALI BUYUME HİPOTEZİ VE TÜRKİYE VERİLERİ: EŞBÜTÜNLEŞME, DIŞSALLIK VE YUVALANMIŞ SİSTEMLER Furtun, Gülperi Yüksek Lisans, İktisat Bölümü, Tez Yöneticisi: Dr. Erdal Özmen Temmuz, 1997, 65 sayfa Bu tezde, ihracata dayalı büyüme hipotezinin 1970 sonrası Türkiye için geçerliliği üç aylık verilerle, Johansen'in çok değişkenli eşbütünleşme tekniği kullanılarak araştırılmaktadır. Reel ihracatı açıklamaya yönelik olarak tanımlanmış dört değişkenli bir uzayda yuvalanmış üç sistem göz önüne alınmakta ve bu sistemler içindeki değişkenler için eşbütünleşme ve uzun dönem dışsallık analizleri yapılmaktadır. Reel ihracat ve reel gelirden oluşan ikili sistemde, eşbütünleşme olmadığı boş hipotezinin reddedilememesi reel döviz kuru değişkeninin sisteme dahil edilmemesinin sonucudur. İhracat performansının belirlenmesinde reel döviz kurunun oldukça önemli olduğu Türkiye için bu gerçekçi bir sonuçtur. İkili sisteme reel döviz kurunun eklenmesi sonucu eşbütünleşme olmadığı boş hipotezi reddedilmiştir. Reel dünya gelirinin de dahil edildiği genel sistemde de aynı sonuca ulaşılmıştır. Son iki sistemde elde edilen uzun dönem ihracat denklemleri ekonomik teoriyle uyumludur. İlgili sistemlere zayıf dışsallık testleri uygulandığında reel gelirin zayıf dışsal olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuç, ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerliliği için gerekli olan şartlardan; reel gelirin dışsal olmaması koşulunu ihlal etmektedir. Buradan ihracata dayalı büyüme hipotezinin Türkiye verileri için ampirik olarak geçersiz olduğu sonucuna ulaşılınabilinir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPORT-LED GROWTH HYPOTHESIS AND THE TURKISH DATA: COINTEGRATION EXOGENEITY AND NESTED SYSTEMS Furtun, Gülperi M.S., Department of Economics Supervisor: Dr. Erdal Özmen July, 1997, 65 pages This thesis attempts to investigate the validity of export-led growth hypothesis for the post- 1970 quarterly Turkish data by using Johansen multivariate cointegration technique. Three systems nested by a four- variable space postulated to explain aggregate real exports are considered and the robustness of the results of the cointegration and long- run weak exogeneity analyses to omitted relevant variables are tested. The results suggest that the non-rejection of the no-cointegration null for a bivariate system containing real exports and real output is due to the omission of a relevant variable, namely real effective exchange rates. When the bivariate system is augmented with real exchange rate, the no- cointegration null is strongly rejected. The same result is obtained for a four variable general system containing also real world output The cointegration vectors for each of the relevant systems explain real exports with real output being weakly exogenous for the parameters of the corresponding long-run aggregate exports equations. This result suggests the rejection of the empirical validity of the export-led growth hypothesis for the Turkish data. Key words : Cointegration, export-led growth, exogeneity, ELG, Turkey. III