İmikimod ile uyarılmış fare psöriazis modelinde glisirizik asit ve stronsiyum klorid lokal kullanımının tedavi edici etkisi
Therapeutic effect of glycyrrhizic acid and strontium chloride local use in imicimod-induced mouse psoriasis model
  1. Tez No: 534256
  2. Yazar: AYKUT ALDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL BERKSOY HAYTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psöriazis, stronsiyum klorid, glisirizik asit, Psoriasis, strontium chloride, glycyrrhizic acid
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Psöriazis; dünya populasyonun yaklaşık % 2-3'ünü etkileyen kronik otoinflamatuar bir hastalık olarak kabul edilmesine rağmen neden olan otoantijen hala bilinmemektedir. Proinflamatuar sitokinlerin artışı ve antiinflamatuar sitokinlerin azalışı lezyonların gelişiminde ana rol oynar. Fizyolojik olarak kalsiyuma benzeyen stronsiyum, keratinosit ve immünoregülatuvar inflamatuar hücreleri direkt olarak etkileyebilir. Stronsiyumun, in vitro hücre kültürlerinde TNF-α, IL-1, IL-6'da azalmayla birlikte antiinflamatuar etki oluşturduğu gösterilmiştir. Son zamanlarda glisirizik asitin antiinflamatuvar özellikleri sebebiyle inflamatuvar deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Çalışmamızda, stronsiyum ve glisirizik asidin, antiinflamatuar etkilerine dayanarak, lokal kullanımlarının psöriaziste tedavi edici etkisinin olup olmadığınının araştırılması amaçlanmıştır. Bu bilgiler ışığında, 54 adet dişi genç erişkin, 16-18 haftalık BALB/c fare, rastgele olarak 9 gruba (her bir grupta 6 fare) ayrılmıştır. 8 grupta psöriazis benzeri model, % 5'lik imikimod içerikli krem ile oluşturulmuştur. Model oluşumu sonrasında tedavi gruplarına lokal tedavi için stronsiyum % 5, glisirizik asit % 0.1, glisirizik asit % 0.4, ayrı ayrı ve glisirizik asit % 0.1 + % 0.5 lik stronsiyum klorid kombinasyonu, glisirizik asit % 0.4 + % 0.5 lik stronsiyum klorid kombinasyonu olarak hazırlanan kremler 15 gün boyunca uygulanmıştır, sonrasında hidrokortizon asetat uygulanan pozitif kontrol, herhangi bir krem uygulaması yapılmayan negatif kontrol ve sağlıklı kontrol grupları arasında klinik, histopatolojik ve immünhistokimyasal skorlamalar ile tedavi etkinliği açısından karşılaştırmalar yapılmıştır. Psöriazis deneysel modelinde lokal olarak uygulanan glisirizik asit ve stronsiyum kloridin psöriaziste iyileşmeyi sağladığı klinik skorlama ile ortaya konulmuş olmasına rağmen bu etkinlik histopatolojik ve immunhistokimyasal olarak gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Psoriasis; the autoantigen is still unknown, although it is accepted as a chronic autoinflammatory disease that affects about 2-3% of the world population. The increase in proinflammatory cytokines and the reduction of anti-inflammatory cytokines play a major role in the development of lesions. Physiologically, the calcium-like strontium, keratinocyte and immunoregulatory inflammatory cells may directly affect. Strontium has been shown to produce antiinflammatory effects in vitro in vitro cultures with decreased TNF-α, IL-1, IL-6. Recently, Glycyrrhiza glabra has been used in the treatment of inflammatory skin diseases due to the antiinflammatory properties of glycyrrhizic acid. In our study, it was aimed to investigate whether the local use of psoriasis has a therapeutic effect based on the antiinflammatory effects of strontium and glycyrrhizic acid. In the light of this information, 54 female young adult, 16-18 weeks old BALB / c mouse were randomly divided into 9 groups (6 mice per group). In 8 groups, psoriasis-like model was formed by applying 5% imiquimod-containing cream to the shaved skin of the rats once daily for 7 consecutive days, with a daily dose of 20 mg / cm2. After the formation of the model strontium 5% for local treatment, glycyrrhizic acid 0.1%, glycyrrhizic acid 0.4%, separately and glycyrrhizic acid 0.1% + 0.5% strontium chloride combination, glycyrrhizic acid 0.4% + 0.5% strontium chloride control of hydrocortisone prepared as a combination creams were applied for 15 days, after which the positive acetate, negative control without any cream application and healthy control groups were compared in terms of clinical, histopathological and immunohistochemical scores and treatment efficacy. Although the local administration of glycyrrhizic acid and strontium chloride in psoriasis model has been demonstrated by clinical scoring in psoriasis, this efficacy could not be demonstrated histopathologically and immunohistochemically.