Biomass energy potential of Turkey
Türkiye'nin biyokütle enerji potansiyeli
  1. Tez No: 534268
  2. Yazar: OĞUZHAN KAZAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Agricultural Biomass, Animal-Based Biomass, Biogas, Turkey, Renewable Energy, Tarımsal Biyokütle, Hayvan Bazlı Biyokütle, Biyogaz, Türkiye, Yenilenebilir Enerji
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
In general, our country meets energy needs from fossil fuels. The main disadvantages of these fuels are that the damage to the environment and our country depends on foreign countries. Biomass can be grown in a wide variety of places, easily stored, help socio-economic developments and its environmental impact is more positive, electricity, chemical raw materials and liquid fuel are used in different industries today. Biomass energy has gained importance for Turkey due to these features and this importance will increase gradually. In this study, agricultural and animal based biomass energy potential of Turkey is investigated. The agricultural and animal statistical data are obtained from the data of the Turkish Statistical Institute in 2017. According to the study, total sown area is 15.856.351 hectare and 436.049.652,5 tons average dry biomass amount can be obtained from this area. The average dry biomass energy value of this area is 176.600.109,3 TEO. This dry biomass is equivalent to 2.053.859 MW energy. The total number of animals that are used for biomass source is 408.561.087 numbers. The amount of animal waste available in Turkey is 96.655.868,19 tons. 4.309.771.357 m3 /year biogas can be obtained from these wastes. This biogas is equivalent to 2,03 x 1010 kWh/year of electrical energy.
Özet (Çeviri)
Genel olarak, ülkemiz fosil yakıtlardan enerji ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu yakıtların ana dezavantajları çevreyi kirletmeleri ve ülkemizin yabancı ülkelere bağımlı olmasıdır. Biyokütle çok çeşitli yerlerde yetiştirilebilir, kolayca depolanabilir, sosyo-ekonomik gelişmelere yardımcı olur ve çevresel etkileri daha olumludur, günümüzde farklı endüstrilerde elektrik, kimyasal hammadde ve sıvı yakıt kullanılmaktadır. Bu özellikler nedeniyle biyokütle enerjisi Türkiye için önem kazanmıştır ve bu önem giderek artmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'nin tarımsal ve hayvansal bazlı biyokütle enerji potansiyeli araştırılmıştır. Tarımsal ve hayvansal istatistiksel verileri Türkiye İstatistik Kurumu 2017 verilerinden elde edilmiştir. Çalışmaya göre, toplam ekilen alan 15.856.351 hektar ve bu alandan elde edilebilecek ortalama kuru biyokütle miktarı 436.049.652, 5 tondur. Bu alanın ortalama kuru biyokütle enerji değeri 176.600.109, 3 TEO. Bu kuru biyokütle 2.053.859 MW enerjisine eşdeğerdir. Biyokütle kaynağı için kullanılan toplam hayvan sayısı 408.561.087 sayıdır. Türkiye'de bulunan hayvan atıkları miktarı 96.655.868, 19 tondur. Bu atıklardan 4.309.771.357 m3 /yıl biyogaz elde edilebilir. Bu biyogaz, 2.03 x 1010 kWh/yıl elektrik enerjisine eşdeğerdir.