Hastanemizde cerrahi işlemler öncesi veya polikliniklerde tarama amacıyla bakılan anti-HCV pozitif saptanan hastalarda uygulanmış tıbbi yaklaşımın incelenmesi
The investigation of management strategies in patients with anti-HCV positive test performed for screening in patients applied to outpatient clinics or preoperative period
- Tez No: 534282
- Danışmanlar: PROF. DR. EBUBEKİR ŞENATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: HCV taraması, anti-HCV, HCV RNA, farkındalık, HCV screening, anti-HCV, HCV RNA, awareness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada, herhangi bir nedenle yapılmış hastane başvurusu sırasında anti-HCV testi pozitif saptanan ve ilgili bölümlerin takibinde olmayan hastalarda retrospektif olarak, uygun tıbbi yaklaşım, ileri inceleme, hastalık farkındalığı ve tedavi durumu ile ilgili veri ve bilgilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi veri tabanından 1 Mayıs 2013 ve 31 Mayıs 2018 tarihleri arasında hastaneye başvuran ve anti-HCV testi pozitif saptanan hastalar çalışmaya alındı. Hastaların başvurdukları klinikleri, demografik bilgileri, görüntüleme ve biyokimyasal verileri kaydedildi. Anti-HCV pozitif saptanan hastaların HCV-RNA ile değerlendirilip değerlendirilmedikleri incelendi. HCV RNA bakılması ve pozitiflik durumuna göre veriler karşılaştırıldı. HCV RNA bakılmamış olanlar ile iletişim sağlandı ve ilgili bölümlere başvurarak ileri tetkik yaptırmaları için bilgilendirildi. Bulgular: Son beş yıllık sürede başvuran 292883 hastanın 19937'sinde anti-HCV testi yapıldığı saptandı. Hastaların 351'inde (%1,7) anti-HCV pozitif bulundu. Gastroenteroloji ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümü kayıtlarındaki 161 hasta çalışma dışı bırakıldı ve 190 anti-HCV pozitif hastanın (104 kadın, 86 erkek) verileri incelendi. Bu 190 hastadan 86'sına HCV RNA bakılmadığı saptandı. HCV RNA bakılmayan 86 hastanın 44'üne ulaşılabildi. Bunlardan 21'ine, başka merkezlerde ileri inceleme yapıldığı, 10'unun exitus olduğu (exitus olanların 2 sine ileri inceleme yapılmış), 15'inde (%34) ise hastalık farkındalığının bulunmadığı ve herhangi bir ileri inceleme yapılmadığı öğrenildi. Sonuç: Hastanede farklı nedenlerle HCV taraması yapılmış hastalardan, anti-HCV pozitif saptananlarının ilgili bölümlerin takibinde olmayan veya ileri inceleme yapılmamış üçte birinden fazlasında farkındalık bulunmamaktadır. Bu hastaların uygun zamanda saptanması ve uygun tıbbi bakım alması için hastane bilgi işleminde tıbbi bakım verenlerin uyarılacağı bir sistem oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this retrospective study, we aimed to evaluate the data and information related to appropriate medical approach, advanced medical examination, disease awareness and treatment status in patients who were positive for anti-HCV test during the hospital admission for any reason and were not being followed by relevant medical department. Material and Methods: The patients who were admitted to Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital between dates 1 May 2013 and 31 May 2018 and were found to be positive for anti-HCV were included in the study. The patients' clinics, demographic information, imaging and biochemical data were recorded. The presence of HCV RNA test in hospital's database was investigated in patients with anti-HCV seropositivity. The patients' datas were compared according to presence of HCV RNA test and if present, HCV RNA test results. Patients without HCV RNA test were contacted to inform them about the anti-HCV seropositivity and to advise them to apply relevant departments about further examination. Results: Anti-HCV tests were performed in 19937 of 292883 patients admitted to hospital in the last five years. Anti-HCV was positive in 351 (1.7%) of the patients. 161 patients being followed in the Department of Gastroenterology and Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology were excluded from the study and the data of 190 anti-HCV positive patients (104 female, 86 male) were collected. Out of these 190 patients, 86 had no HCV RNA test in hospital's database. Of the 86 patients without HCV RNA, 44 could be reached by telephone. It was learnt that 21 of them had had further examination in other centers, 10 were dead (2 of them had further medical examination before death), 15 (34%) had no awareness of disease and no further examination was made. Conclusion: More than one third of anti-HCV positive patients screened in our hospital who are not being followed in relevant medical department or who had not undergone further medical examination, had no awareness of their HCV status. A system should be established by computing department in which medical caregivers can be warned to determine these patients at the appropriate time and to give them appropriate medical care.