Preterm doğan çocuklarda 36. ay persentil eğrilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of 36th month percentile curves in premature children
- Tez No: 534286
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT ARDIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, anemi, obezite, Preterm birth, anemia, obesity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş: Prematür yenidoğanlar, yaşayabilirlik sınırı olan 22 hafta üzerinde ve 37 hafta altındaki bebekler olarak tanımlanır. Çalışmada prematür bebeklerin üç yaşa kadar büyüme özelikleri incelenerek çocukluk çağı obezitesine neden olabilecek etkenlerin değerlendirilmesi ve böylece yetişkin çağda ortaya çıkabilecek metabolik hastalıkların erken dönemde önlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın yapısı retrospektif kohort çalışması niteliğindedir. Çalışma Mayıs 2018 - Ekim 2018 tarihleri arasında Rize ili Merkez ilçesine bağlı 18 farklı Aile Hekimliği Polikliniği'nde yürütülmüştür. 3 yaşını doldurmuş ve bu yaşa kadar tüm izlemleri aynı aile hekimi tarafından yapılmış 253 tane çocuk izlem kartı taranmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan bebeklerin ortalama doğum ağırlığı 2574,49±638,79 gr, ortalama boyu 46,20±4,12cm idi ve bebeklerin 123'ü (%54,7) erkek, 102'si (%45,3) kızdı. VKİ (Vücut Kitle İndeksi) değerlendirmelerine göre 2.yaşta 43 bebek (%19,1) fazla kilolu, 36 bebek (%16) obezdi. 3.yaşta ise 45 bebek (%20) fazla kilolu, 30 bebek (%13,3) obezdi. 2.yaşta fazla kilolu/obez olarak belirlenen bebeklerin anne hemoglobin değerleri zayıf/normal olarak belirlenen gruptakilere göre anlamlı olarak daha düşüktü (p:0.000). Araştırma kapsamına alınan prematür çocukların 3.yaş VKİ ile anne gebelik yaşı, gebelik boyunca takip sayısı, gebelikte annenin aldığı kilo, anne hemoglobin düzeyi, sadece anne sütü alma süresi, toplam anne sütü alma süresi, ek gıdaya geçiş zamanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmada 2.yaşta fazla kilolu olma ve obezite sıklığı %35,3 olarak, 3.yaşta ise %33,3 olarak saptandı. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)'nün verilerine göre 2010 yılında çocukluk çağında fazla kilolu olma ve obezite sıklığı %6,7'ydi ve bu oranın 2020 yılında %9,1 olması beklenmektedir. Çalışmamızda beklenenin çok üzerinde olan fazla kilolu olma ve obezite sıklığının nedenleri araştırıldığında beslenme durumları ve maternal faktörler açısından anlamlı fark saptanmadı. 2.yaşta fazla kilolu olma ve obezite ile maternal anemi arasında anlamlı ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Premature newborns are defined as babies born alive before 37 weeks of pregnancy and after 22 weeks of pregnancy as a viability limit are completed. The aim of this study was to analyze the growth characteristics until 3 years old and prevention of metabolic disease that may occur in adult age at an early phase. Method: This study was conducted as a retrospective cohort study between May 2018 and October 2018 in 18 different Family Medicine Outpatient Clinics of the Central district of the Rize city. All 253 children participating in the study were at least 3 years old and their follow-up visits made by same family physician until 3 years old. Results: It was found that 54.7 % of the premature babies were males (n=123), 42.3% of these were females (n=102), average birth weight of the babies were 2574.49 ±638.79gr and average birth length of the babies were 46.20±4,12cm. According to BMI (Body Mass İndex) evaluations 19,1% of the babies were overweight (n=43), 16% of them were obese (n=36) at the age of two and 20% of them were overweight (n=45), 13.3% of them were obese (n=30) at the age of three. The mean Hb levels of the mothers whom children were overweight or obese at the age of two were statistically lower than the mothers whom children were weak or normal. There was no statictically significant difference between BMI of the children and pregnancy age of mother, follow-up numbers during pregnancy, weight gain during pregnancy, exclusive breastfeeding duration, total breastmilk taking duration, starting time of formula or supplementary food (p>0.05). Conclusion: Prevalance of overweight and obesity was 35 % at the age of 2 and was 33.3% at the age of three. According to World Health Organization, worldwide prevalance of childhood overweight and obesity was 6.7% in 2010 and it is expected to reach 9.1% in 2020. Prevalance of overweight and obesity was higher than expected level. When we search reasons of overweight and obesity, there was no significant difference related with maternal factors and feeding patterns. We found significant relationship between maternal anemia and overweight and obesity at the age of two.