Çocuklarda hemşirelik girişimleri ve kullanılan materyallere karşı korku ölçeğinin geliştirilmesi
The scale development of fear in children against nursing interventions and used materials
- Tez No: 534287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖRSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Children, Nursing Interventions, Hospital Materials, Fear Scale
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Metodolojik tipte olan bu araştırmada, çocukların hemşirelik girişimleri ve kullanılan materyallere karşı korkularının belirlenmesine yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Eskişehir merkezinde bulunan bir ilköğretim okulunda okuyan öğrenciler (1024) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin çocuk servislerinde yatan çocuklar oluşturmaktadır. Çalışmanın örnekleminde, okulda okuyan tüm öğrenciler ulaşılmaya çalışılmış, toplam 1012 öğrenciye ulaşılmıştır. Hastanede yatan çocuklar için, Nisan - Temmuz aylarında yatan 422 çocuk araştırmaya alınmıştır. Toplam örneklem sayısı 1434 olup, beş-on yaşındaki çocuklar çalışmaya alınmıştır. Çalışmanın veri toplama araçları,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Çocuklarda Hemşirelik Girişimleri ve Kullanılan Materyallere Karşı Koku Ölçeği”dir. Verilerin değerlendirilmesinde içerik, açıklayıcı faktör analizi, madde analizi ve Cronbach Alpha Katsayısı hesaplaması yapılmıştır. Hemşirelik girişimleri ve kullanılan materyallere karşı korku ölçeğinin korelasyon katsayıları 0.39 ile 0.79 arasındadır. Ölçeğin Kaiser-Mayer-Olkin değeri 0.92 olarak bulunmuştur. Açımlayıcı faktör analizi sonrası oluşan iki alt boyut toplam varyansın %65.97'sini açıklamaktadır. Her bir alt boyut altında toplanan maddeler içerik bakımından incelenerek alt boyutlar isimlendirilmiştir. Çocuklarda Hemşirelik Girişimleri ve Kullanılan Materyallere Karşı Korku Ölçeğinin, birinci alt boyutu“sık karşılaşılan materyallere karşı korku”, ikinci alt boyutu ise“sık karşılaşılmayan materyallere karşı korku”şeklinde isimlendirilmesi uygun görülmüştür. Ölçeğin Cronbach Alpha değeri 0.94 olarak bulunmuştur. Hemşirelik girişimleri ve kullanılan materyallere karşı korku ölçeğinin geçerli ve güvenilir olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelime: Çocuk, Hemşirelik Girişimleri, Hastane Materyalleri, Korku, Ölçek
Özet (Çeviri)
In this methodological study, it was aimed to develop a valid and reliable measurement tool for the determination of fears of nurses and nursing interventions.The universe of the research, Children in a primary school located in the center of Eskişehir and Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital children in the hospital are composed of children.In the sample of the study, all students studying at the school were tried to reach and a total of 1012 students were reached.422 children who were hospitalized in April-July were included in the study.Total sample size was 1434, and five-ten year old children were included.The data collection tools are“Personal Information Form”and“The Scale Development of Fear in Chıldren Agaınst Nursıng Interventions and Used Materıals”.In the evaluation of the data, content, explanatory factor analysis, item analysis and Cronbach's alpha coefficient were calculated.The correlation coefficients of the fear scale against nursing interventions and the materials used are between 0.39-0.79.The Kaiser-Mayer-Olkin value of the scale was 0.92.Two sub-dimensions formed after exploratory factor analysis explain 65.97% of total variance.The items collected under each sub-dimension were examined in terms of content and the sub-dimensions were named.It was found appropriate to define the Child Fears Scale for Nursing Interventions and Materials Used as the first sub-dimension of“fear against common materials”and the second sub-dimension as“fear against uncommon materials”.The Cronbach Alpha value of the scale was found to be 0.94.It was found that the fear scale against nursing interventions and the materials used was valid and reliable.