Genetik profillerine göre değerlendirilen erkek maratoncuların beslenme programlarının ve genotip-fenotip korelasyonunun performansa etkisi
Effects of nutrition program and genotype-phenotype correlation on performance in male marathon runners evaluated according to genetic profiles
  1. Tez No: 534289
  2. Yazar: İZEL AYCAN BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ESRA GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık, Performans, Maraton, Genetik, Beslenme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; dayanıklılık performansına yatkınlık sağlayan polimorfizmler aracılığıyla maratoncuların genetik profillerini değerlendirmek, beslenmenin ve genetik profilin spor performansındaki rolünü saptamaktır. Gereç Yöntem: Çalışmaya gönüllü 18-45 yaşlarında 23 erkek rekreasyonel maratoncu dahil edilmiştir. Maratoncular genetik testler ile öngörülen genetik profillerine göre“ Dayanıklılık Profili Grubu”ve“ Güç/kuvvet Profili Grubu”olmak üzere iki gruba ayrılarak aerobik performans (VO2max) ve beslenme durumları karşılaştırılmıştır. Katılımcıların DNA'ları bukkal sürüntü örneklerinden elde edilmiş ve beslenme durumları geriye dönük 3 günlük besin tüketim kayıtları ile saplanmıştır. Anlamlılık düzeyi p0,05), genetik skorlarının ise %31,5 oranında etkilediği saptanmıştır (p= 0,000) Sonuç: Maratoncuların besin tüketimlerinin aerobik performansı etkilemediği belirlenmiştir. Genetiğin ise aerobik performansı yaklaşık 1/3 oranında etkilediği saptanmıştır. Genetiğin ve beslenmenin aerobik performansa etkisinin daha büyük örneklem gruplarında değerlendirilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the project is to assess the genetic profile of marathoners through predictive polymorphisms associated with endurance performance, and to determine the role of nutrition and genetic in aerobic performance. Material method: Volunteer 23 male recreational marathon runners (18-45 years) were included in the study. Marathoners were divided into two groups as“Endurance”and“Power/Strength”profile groups according to their genetic profiles predicted by genetic testing and the aerobic performance (VO2max) and nutritional status of the groups were compared. The DNAs were obtained from buccal swab samples and their nutritional status was determined by 3 days of food consumption records. The level of significance was accepted as p 0,05), genetic scores affected aerobic performance by 31.5%. (p = 0,000). Conclusion: It was determined that although food consumption of marathoners did not affect aerobic performance, genetics affected aerobic performance by about 1/3. It was thought that the effects of genetics and nutrition on aerobic performance should be evaluated in larger sample groups. key words: Endurance, Performance, Marathon, Genetic, Nutrition