Püskürtme memelerinin düşük hacimde yüzey kaplama ve damla dağılım düzgünlüğü açısından karşılaştırılması
Comparison of spray nozzles for surface coverage and spray uniformity at low application volume
- Tez No: 534328
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜNYAMİN DEMİR, DOÇ. DR. BAHADIR SAYINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Düşük hacimli uygulama, pülverizatör, püskürtme yüksekliği, varyasyon katsayısı, pülverizatör ilerleme hızı, püskürtme memeleri, dağılım düzgünlüğü, Low volume application, sprayer, spray height, coefficient of variation, spray velocity, spray uniformity, spray nozzles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı, pestisit uygulamalarında yaygın olarak kullanılan farklı tip hidrolik memelerin farklı ilerleme hızı ve püskürtme yüksekliğinde yüzey kaplama oranı ve damla dağılım düzgünlüğünü karşılaştırmaktır. Denemelerde standart yelpaze hüzmeli (ST), yüksek etki alanlı (LU), hava emişli (IDK), çift yarıklı hava emişli (IDKT), dar hüzme açılı standart (STD), içi boş konik hüzmeli (DC) ve düşük sürüklenme potansiyelli (AD) olmak üzere yedi farklı tip hidrolik meme kullanılmış ve püskürtme uygulamaları sabit 300 kPa (3.0 bar) işletme basıncı ve 80 l/ha düşük uygulama hacminde gerçekleştirilmiştir. Denemeler kapalı bir tesiste kontrollü şartlarda yürütülmüş ve püskürtme uygulamaları 12 metre uzunluğunda doğrusal hareketli otomatik hız kontrollü bir püskürtme simülatörü kullanılarak yapılmıştır. Damla örneklemesi için suya duyarlı kağıt kullanılmış ve hidrolik memelerle ilgili yapılan tüm denemler iki farklı ilerleme hızları ve üç farklı püskürtme yüksekliklerinde yürütülmüştür. Damla çapının tahminlenmesinde ST tip memede ince yapılı; LU, STD, DC ve AD tip memelerde ince ve orta yapılı; IDK tip memede orta ve kaba yapılı ve IDKT tip memede orta ve aşırı kaba yapılı damlaların üretildiği saptanmıştır. Yüzey kaplama açısından LU tip memenin ortalaması en yüksek olup, bunu DC ve ST tip memeler takip etmiştir. En düşük yüzey kaplama IDKT tip memede elde edilmiştir. Püskürtme yüksekliği minimum seviyede tutulduğunda yüzey kaplamanın arttığı saptanmıştır. Küçük orifis ölçülü memeler kullanılarak ilerleme hızı düşürüldüğünde yüzey kaplamanın arttığı görülmüştür. Damla dağılım düzgünlüğüyle ilgili olarak en düşük ortalama varyasyon katsayısı (CV) orta ve kaba yapılı damlalar üreten AD, IDK ve IDKT tip memelerle sağlanmıştır. Damla dağılım düzgünlüğünü arttırmak için püskürtme yüksekliğinin düşürülmesi gerektiği belirlenmiştir. ST, AD ve IDK tip memelerde damla dağılım düzgünlüğünü arttırmak için ilerleme hızının yüksek seçilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. LU ve DC tip memelerde en düşük CV, düşük ilerleme hızında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted to compare the surface coverage ratio and spray uniformity of different types of hydraulic nozzles commonly used in pesticide applications at low application volume. Standard flat fan nozzles (ST), multi-range (LU), air induction (IDK), twin-jet air induction (IDKT), narrow cone angle standard (STD), hollow cone nozzles (DC) and anti-drift (AD) were used and the spray applications were carried out at a constant operating pressure of 300 kPa (3.0 bar) and a low application volume of 80 lt ha-1. Experiments were carried out under closed-controlled conditions and the spray applications were carried out with the aid of a 12-meter linear, automatic speed-controlled spray simulator. Water-sensitive papers were used for drop sampling and all tests on hydraulic nozzles were carried out at two different forward speeds and three different spray heights. Estimated droplet diameter was fine in ST type nozzle; thin and medium in LU, STD, DC and AD type nozzles. IDK type nozzles had medium and coarse droplets and IDKT type nozzles had medium and extremely coarse droplets. The greatest surface coverage was achieved in LU type nozzles and they were followed by DC and ST type nozzles. The lowest surface coverage was observed in IDKT type nozzles. Increasing surface coverage ratios were observed at the lowest spray height. Increasing coverage ratios were observed also with reduced forward speeds using small orifice nozzles. Regarding spray uniformity, the lowest mean coefficient of variation (CV) was obtained from AD, IDK and IDKT type nozzles producing medium and coarse droplets. It was concluded based on present findings that the spray height should be reduced to increase spray uniformity. ST, AD and IDK type nozzles have to be selected with a greater forward speed in order to increase spray uniformity. However, in LU and DC type nozzles, the lowest CV was obtained at low forward speeds.