History and the construction of identity: The Kazak experience
Tarih ve kimliğin oluşumu: Kazak deneyimi
- Tez No: 53436
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SHARON BAŞTUĞ, PROF.DR. İSENBİKE TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Milli kimlik, Kazak tarihi, kabile yapısı, şecerecilik, Sovyet milliyetler politikası. IV, national identity, Kazakh history, tribal structure, genealogy, Soviet nationality policy 111
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz TARİH VE KİMLİ?İN OLUŞUMU: KAZAK DENEYİMİ Mollaoğlu, Beria Jülide Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsenbike Togan İkinci Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Sharon Baştuğ Eylül 1996, 117 sayfa Bu çalışmada amaç, Kazak olma bilincini, diğer bir deyişle Kazak milli kimliğini Kazak tarihine bakarak anlamaya çalışmaktır. Bu bilinç tarihsel süreç içinde gelişmiştir, ve üç boyutu vardır. İlk olarak, diğer etnik gruplarla olan çeşitli mücadeleler bu kimliğin gelişmesini sağlamıştır. İkinci iddia, Kazak milli kimliğinin batılı bir anlam kazanması Sovyetler Birliği döneminde Sovyet milliyetler politikası ile olduğudur. Son olarak, Kazakların kültüründeki şecereciliğin önemi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HISTORY AND THE CONSTRUCTION OF IDENTITY: THE KAZAKH EXPERIENCE Mollaoğlu, Beria Jülide M. S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. İsenbike Togan Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sharon Baştuğ September 1996, 117 pages In this study, the aim is to understand the consciousness of being a Kazakh or Kazakh national identity by looking at their history. The claim is that this consciousness has been developed in the process of the Kazakh history. This process has three dimensions. First, the struggle with other ethnic groups -Uzbek, Kalmuk, Russian- led to the development of this identity. Second, Kazakh national identity developed along Western notions during the Soviet period within the Soviet nationality policy. Finally, because of the importance of genealogy in their culture, they live within history.