İslâm hukukunda lukata
Al-luqatah (Lost and found property) in Islamic law
  1. Tez No: 534416
  2. Yazar: RESUL KAYNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm hukuku, mal, iltikat (buluntuyu yerden alma işlemi), mültakit (buluntuyu yerden alan kimse), lukata (buluntu mal) 2018, 118 Sayfa, Islamic Law, property, iltiqat (picking up the found good), multaqit (the person picking up the found good), al-luqatah (the found good) 2018, 118 Pages
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmamız bir giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Bir ve ikinci bölümlerde malın tanımı ve buluntu ile ilgisi olan kısımları ile mülkün tanımı, çeşitleri ve mülk edinme yollarından bahsedilmiştir. Bulunan bir şeyin lukataya konu olabilmesi için o malın mütekavvim, menkul ve sahipli olması gerekir. Tazmin açısından ise mislî ve kıyemî mal olabileceğinden bahsedilmiştir. İlana etkisi açısından ise tüketilen ve kullanılan mal ayrımına tâbi tutulmuştur. Ayrıca buluntu malın tanımı, mahiyeti ve rükünleri olan iltikat (buluntu malı yerden alma işlemi) ve mültakit (buluntu malı yerden alan kişi) ele alınmıştır. Buluntu malın yerden alınmadığında zâyi olma riski bulunduğunda o malın alınmasının farz olduğundan ve zâyi olma riski yoksa iltikatın yâni yerden alma işleminin mübah olduğundan bahsedilmiştir. Ayrıca mültakitin hukûkî şahsiyeti, görevleri, hakları vb. konulardan bahsedilmiştir. Buluntu malı alan kimsenin neleri yapması gerektiğinden, hangi durumlarda malın emanet hükmünde olduğu hangi durumlarda gasp olup tazmin edilmesi gerektiğinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise üçüncü rükün olan lukatadan (buluntu mal), süresi içinde sahibi bulunamayan mallara yapılabilecek işlemlerden ve günümüzde bazı kurumlarda lukata uygulamasından bahsedilmiştir. Araştırmada genel olarak dört mezhebin klasik kaynaklarından yararlanılmış ancak ağırlıklı olarak Hanefî mezhebine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of an introduction, three sections and a conclusion. One and the second sections, the description and parts of the property found, and the description and types of property, and the means to possess a property are mentioned. A property must be mutaqawwim (valuable), movable and owned in order for it to be considered as al-luqatah. It is also mentioned that it may be mithli (fungible) and qimi (non-fungible) in terms of payment. It is subjected to the distinction of consumable and usable in terms of its effect on announcement. The description and the nature of the found good, and its iltiqat (picking up the found good) and multaqit (the person picking up the found good) which are its rukns (constituent elements) are addressed. It is mentioned that in case of the fact that the found good may get lost if not picked up, picking up that good is fard (religious duty) and if there is no risk of getting lost, iltikat, i.e. picking up, is mubah (permissible). Furthermore, the legal character, duties, rights etc. of the multaqit is addressed. What the person, picking up the found good, should do, in what circumstances the good is deemed under trust, in what circumstances it is deemed as robbery and should be compensated are mentioned. In the third section, the transactions which can be done in the event that the owner does not claim the al-luqatah (found good), the third rukn, in the appropriate time period, and the practice of al-luqatah in some institutions today are addressed. The classic resources of the four sects of Islam are benefitted, however, mainly the Hanafi sect is included.