KOBİ'lerde kadın girişimcilerin liderlik özelliklerinin analizi: İzmir ilinde bir araştırma
Analizes of the features of leadership in women entrepreneurship in SME's: A research in İzmir
- Tez No: 534478
- Danışmanlar: PROF. NEZİH METİN ÖZMUTAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, KOBİ, Kadın Girişimciliği, Liderlik, Liderlik Analizi, Entrepreneurship, SME's, Women entrepreneurship, Leadership, Leadership Analyzes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Girişimcilik; son dönemlerde yaygın olarak kullanılmakta ve KOBİ'lerin gerek kendi bünyelerinde uygulanması gerekse bireysel izdüşümleri bulunan, risk alma unsuru ve liderlik özelliklerini içerisinde barındıran bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalar özellikle 2000'li yıllardan günümüze kadar artış göstermiş ve birçok başarılı örneğe imza atarak dikkatleri üzerine çekmekte yardımcı olmuştur. Bilhassa kadınların iş kurma maksadı ile çok çeşitli sahalarda sürdürülebilir girişimcilik örneklerine imza atmaları takdire şayandır. Tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de KOBİ'lerin ve kadın girişimcilerin gün geçtikçe girişimcilik literatürlerinde ve örneklerinde yer almaları durumu pozitif bir trend sergilemektedir. Bu çalışmanın yapılış amacı kadın girişimcilerin başarılı işletmeler kurduklarını ve bunu yaparken girişimci liderlik özelliklerini kullandıklarını göstermektir. Bu çalışma sayesinde kadın girişimcilerin liderlik özelliklerine bakış açıları değerlendirilerek, iç dinamiklerini farkına varmaları sağlanacaktır. Kadın girişimci liderlik özelliği olarak bu çalışma neticesinde; işletme geliştirme faktörü ve alt bileşenleri, organizasyonel plan ve hedefler faktörü ve alt bileşenleri, durumsal analiz faktörü ve alt bileşenleri ön plana çıkmaktadır. Ayrıca yapılan demografik analizlerin çıktıları literatürde yapılan çalışmalar ile son derece benzerlik göstermektedir. Kadın girişimciler için bu çalışmaya benzer ya da yakın nitelikte sayılabilecek liderlik özellikleri ile girişimcilik unsurunu birlikte analiz eden bir çalışma bulunamamıştır. Bu sebeple çalışmanın özgün olarak geliştirildiği düşünülmektedir. Çalışmamız amacına uygun olarak sonuçlanmıştır. Çalışma sonucunda kadın girişimciliğinde birçok faktöre olan gereksinim gibi liderlik olgusuna da girişimciliğin özünde olan gereklilik bağlamında ihtiyaç duyulduğu ve pozitif yönde yeteneklerine katkı sağladığı görülmüştür. Görülen örnekler gibi başarılı kadın girişimcilerin sayıca artması ve teşvik mekanizmalarının kadınlar açısından daha cazip hale getirilerek etkinleştirilmesi KOBİ'ler ve dahası ülkemiz için oldukça faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship; is widely used recently and it is confronted as a concept that is either implemented by in-house structures of SMEs or having individual projections and harboring the elements of risk taking and leadership. The studies done in this subject has continuously increased, especially from 2000's and has helped to draw attention by contributing to many successful examples. It is admirable that particularly women succeeding at many examples of sustainable entrepreneurship in a wide range of fields with the aim of starting a business. In-line with the rest of the world, the situation of SMEs and women entrepreneurs increasingly taking place in entrepreneurship literature and examples in our country shows a positive trend. The purpose of this study is to show that women entrepreneurs establish successful enterprises and use entrepreneurial leadership features in doing so. Through this study, women entrepreneurs' perspectives on leadership characteristics will be evaluated and internal dynamics will be realized. As a result of this study as a female entrepreneur leadership feature; business development factor and its sub-components, organizational plan and objectives factor and sub-components, situational analysis factor and sub-components come to the fore. In addition, the results of the demographic analyzes are very similar to the studies in the literature. For women entrepreneurs, there is no study analyzing the entrepreneurship element together with leadership characteristics that may be considered similar or similar to this study. For this reason, it is thought that the study was developed in a unique way. Our study has been completed in accordance with its purpose. As a result of the current study, it has been seen that leadership is also needed in the context of the essence of entrepreneurship as well as the need for many other factors in women's entrepreneurship contributes positively to skills development. Increasing the number of successful female entrepreneurs and encouraging incentive mechanisms to make more attractive for women will be very beneficial for SMEs and more importantly for our country.