KOBİ'lerde finansal okuryazarlık seviyelerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma: Şırnak ili örneği
A research on determining financial literacy level's in SMEs: Sample of Şırnak province
- Tez No: 654602
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim, Kobi, Financial Literacy, Financial Education, SME
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, Şırnak ilindeki KOBİ'lerin finansal okuryazarlık seviyelerininin incelenmesidir. Çalışmanın örneklemini Şırnak ilinde faaliyet gösteren 312 erkek ve 23 kadın olmak üzere toplam 335 KOBĠ sahibi ve yöneticileri oluşturmuştur. Çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM Statistik SPSS 22.00 istatistik programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde kategorik değişkenler için frekans dağılımları verilmiştir. İki bağımsız değişken ile kadın-erkek, evli-bekar gruplar arasındaki farklılığı incelemek için“İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi”(t testi), ikiden fazla değişken ile yaş, eğitim ve sektör arasındaki farklılığı incelemek için ise“Tek Yönlü Varyans Analizi”(ANOVA) testleri uygulanmıştır. Farklılıkların hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için Tukey testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre KOBĠ sahibi ve yöneticilerinin finansal okuryazarlık düzeyleri ile yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum ve sektör arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. KOBĠ sahipleri ve yöneticilerinin kredi bilgi düzeylerinin artması, finansal okuryazarlık düzeylerinin yüzde 52,3 düzeyde artmasını sağlamaktadır. KOBĠ sahipleri veya yöneticilerinin kredi çeşitliliği bilgisinin 1 birim artması finansal davranışlarına 1,634‟lük bir katkı sağlamaktadır sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine financial literacy level of SME's in Şırnak province. As an example, for this study, 312 men, 23 women and 335 SMEs and managers were taken from Şırnak and the screening model was used in the study. IBM static SPSS 22.00 analysis was performed using static data analysis software. Data analysis provides a frequency distribution that can vary significantly during data analysis. To examine the relationship between married single and male and female independent variables, a“t-test”and“one-sided analysis of the relationship between more than two variables and financial knowledge and behavior levels”(ANOVA) were used to determine the significance of the two mean differences. may be. Tukey test was used to determine whether the groups differed. According tothe findings obtained, it has been observed that there is no significant difference between financial literacy levels and the age, gender, education, marriage, sector, and managers of the KOBİ owner. The result is that the increase in the credit knowledge level of KOBİ owners and managers results in an increase in financial literacy level by 52.3 percent. An increase of 1 unit in the credit diversity knowledge of KOBİ owners or managers can be interpreted as a contribution of 1,634 to their financial behavior.