Sürdürülebilir kalkınma boyutunda eko endüstriyel parkların bölge ekonomisine etkisi
Effects on regional development of eco industrial parks in sustainable development
  1. Tez No: 534534
  2. Yazar: KAMİL HAKAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Eko Endüstriyel Park, Sürdürülebilirlik, Döngüsel Ekonomi, Sustainable Development, Regional Development, Eco Industrial Park, Sustainability, Circular Economy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Sanayi Devrimi ile başlamış ve günümüze kadar gittikçe artmış olan üretim faaliyetleri sonucu sınırlı kaynakların tüketimi artmıştır. Bununla birlikte insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararlı etkiler de artmıştır. Zaman içerisinde üretim süreçlerinin bundan olumsuz etkilenmesini önlemek ve gelecek nesillerin de devamlılığını sağlamak için yeni politika ve uygulamalara gidilmiştir. Bu politika ve uygulamalarda doğal ekosistem örnek alınmış olup;“Döngüsel Ekonomi”,“Temiz Üretim”,“Endüstriyel Simbiyoz”,“Endüstriyel Ekoloji”gibi kavramlar ortaya atılmıştır. Gerçekleştirilen politikalarda, sürdürülebilir kalkınmada bu kavramların uygulanmasıyla başarı elde edileceği anlayışı yer etmiştir. Ortaya atılan bu kavramların en güzel uygulaması olan“Eko Endüstriyel Park”kavramı sürdürülebilir kalkınma açısından bir araç olarak görülmüştür. Çalışmada sürdürülebilir kalkınma kavramı detaylı olarak incelenmiş olup“Eko Endüstriyel Park”kavramı ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmaya konu olması açısından son yüzyılın gelişme bakımında en önde ülkelerinden olan Çin'in Tianjin bölgesinde bulunan TEDA incelenmiştir. Araştırma sonucunda TEDA'nın sürdürülebilir bölgesel kalkınmada etkisine bakılmıştır. İklim değişikliği ve küresel ısınma ile ortaya çıkan problemlerin önüne geçilmesi, kaynakların daha etkin kullanılması, atık miktarının ve çevresel olumsuz etkilerin en aza indirgenmesi ve yok edilmesi amacıyla ortaya çıkan endüstriyel simbiyoz, temiz üretim, eko endüstriyel parklar gibi birçok uygulama ve politikalar ile yeşil ekonomiler oluşturularak sürdürülebilir bir kalkınma yapısının kurulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The production activities, which started with the Industrial Revolution and gradually increased to present day, increased the consumption of the finite resources. The harmful effects of human activities on the environment have also increased. Over time, new policies and practices have been introduced to prevent the production processes from being affected negatively and to ensure the continuity of future generations. Natural ecosystem samples are taken in these policies and practices; Concepts such as“Cyclical Economy”,“Clean Production”,“Industrial Symbiosis”,“Industrial Ecology”have been put forward. The concept of sustainable development in politics has taken the notion that success will be achieved through the application of these concepts. Eco-industrial parks, which are the best applications of these concepts, have been seen as a tool for sustainable development. The concept of sustainable development in the study has been examined in detail and the relation with the concept of“Eco-Industrial Park”has been researched. TEDA, located in the Tianjin area of China, one of the leading countries in development maintenance of the last century, has been examined in terms of being subject to research. As a result of the research, the effect of TEDA on the sustainable regional development has been examined. The purpose of this paper is, creating several implementations such as industrial symbiosis, clean production, eco-industrial parks and policies to build sustainable process therefore avoid problems which come with climate change and global warming, effective usage of sources, reduce waste and environmental impact.