The non-western modernization perspective: The case of Israel
Batı-dışı modernleşme bakış açısı: İsrail örneği
- Tez No: 534568
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN GÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı-dışı modernlik, İsrail, KMT, ÇMP, EBG, ekonomik kalkınma, demokratikleşme, sekülerleşme, non-Western modernization, Israel, CMT, MMP, U&CD, economic development, democratization, secularization
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
'Batı-dışı modernlik' bakış açısı toplumların modernleşme çizgisini determinist bir şekilde Batı modernleşmesinin çizgisine indirgeyen ve klasik modernleşme teorilerinin (KMT) ve küreselleşme söylemlerinin temelini oluşturan Avrupa-merkezci 'yakınsama tezine' meydan okuyan batı dışı toplumların modernleşmesini anlamak için alternatif bir yaklaşım sunar. Bu çalışmanın amacı İsrail'in Orta Doğu'da tek Batılı devlet olduğu ve Batı medeniyetinin bir ileri karakolu olduğu yaygın inancını, modernleşme süresince toplumlarda meydan gelen değişiklikleri inceleyen modernleşme teorileri açısından analiz etmektir. Çalışma İsrail toplumunu devlet öncesi dönemden başlayarak bugüne dek üç sütunda (ekonomik, siyasal -demokratikleşme- ve sosyal -sekülerleşme-), çoklu modernlik paradigmasından (ÇMP) ve eşitsiz ve birleşik gelişme teorisinden ilham alarak Batı-dışı modernlik bakış açısından (EBG) ele alıyor. Neticede, kendi tarihsel bağlamında ayrı bir modernleşme çizgisi meydana getiren İsrail'in bir Batılı devlet olmadığı ve birçok örnek daha kapsamlı ve determinist olmayan yaklaşımlara ihtiyacı su yüzüne çıkarırken evrensel modernite fikrinin bir efsane olduğu sonuçlarına ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
'Non-Western modernity perspective' offers an alternative approach to understand modernity of non-Western societies, challenging the Eurocentric 'convergence thesis' which argues that modernization trajectory of societies is inscribed deterministically in historical trajectory of Western modernity and which is rooted at the heart of classical modernization theory (CMT) and the globalization discourse. The purpose of this study is to analyze a common belief that Israel is the only western country in the Middle East, and that is an outpost of western civilization from the perspective of modernization studies which examine changes taking place during the modernization process in a society. Starting with the pre-state period up to today, the study assesses Israeli case within three trajectories: economic, political (democratization) social (secularization) from a non-Western modernization perspective taking inspirations from multiple modernization paradigm (MMP) and the uneven and combined development (U&CD). After all, it was concluded that Israel is not a Western country, constituting a divergent modernization trajectory from that of the West within its own historical context, and that the idea of universal modernity is a myth as number of cases unveil a need for more comprehensive and non-determinist approaches.