Ortaokul öğrencilerinin uzunluk ölçme ve karşılaştırmaya dair kavrayışlarının incelenmesi
An investigation on secondary school students' understanding of measuring and comparison of length
  1. Tez No: 534626
  2. Yazar: AYŞE ASİL GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖZMANTAR, DOÇ. DR. Ali BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzunluk ölçme, uzunluk karşılaştırma, öğrenme rotaları, Measure of length, comparison of length, learning trajectory
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, ortaokul öğrencilerinin uzunluk ölçme ve karşılaştırmaya dair kavrayışları ve yaşadıkları zorluklar incelenmiştir. Çalışmanın örneklemi, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Gaziantep il merkezindeki bir ortaokulda öğrenimlerine devam eden beş, altı, yedi ve sekizinci sınıfların her birinden 88 öğrenci olmak üzere toplam 352 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, uzunluk ölçme ve karşılaştırmaya dair açık uçlu problemlerinin yer aldığı bir form aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Formda yer alan sorular uzunluk ölçme ve uzunluk karşılaştırma soruları olarak iki kategoriye ayrılmış ve veri analizlerinde bu kategoriler dikkate alınmıştır. Katılımcıların uzunluk ölçme soruları çözerken, daha çok ölçüme dayalı muhakeme yöntemleri kullandıkları, uzunluk karşılaştırma soruları çözerken ölçüme dayalı muhakeme ile beraber ölçüme dayalı olmayan görsel temelli cevaplar verdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca kademe ilerledikçe katılımcıların verdikleri cevapların, ölçüme dayalı olmayan muhakeme yöntemlerinden ölçüme dayalı muhakeme yöntemlerine doğru değiştiği tespit edilmiştir. Öte yandan öğrencilerin görsel veya sezgisel olarak verdikleri cevapları ölçerek doğrulama ihtiyacı hissettikleri görülmüştür. Öğrencilerin ölçme için temel becerilerden olan birim yinelemeyi yanlış yaptıkları gözlemlenmiş olup bu sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, secondary school students' difficulties and understanding about measuring and comparison of length was investigated. Sample of the study consists of evenly distributed 352 students from 5, 6, 7 and 8th grade. A test, including open-ended question about measuring and comparison of length was used as data collection instruments. The data were analyzed descriptively. The problems in the test were divided into two categories as measuring and comparing of length. It has been seen that, students' reasoning about length was generally“measurement based”once measuring length; on the other hand their reasoning was both nonmeasurement and measurement based when comparing length. Further, as grade level increases, participants' nonmeasurement reasoning shade into measurement reasoning. Moreover, it is seen that the students feel the need to verify their appearance based responses by measuring. It is observed that, students could not make correct unit iteration, which is a fundamental skill for measuring length. The suggestions were made in accordance with findings.