İslam tarihinde işkence (Emevilere kadar)
The torture in the history of Islam (Until Umayyads)
- Tez No: 534625
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AZİMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Torture, Meccans, the Prophet, four Caliphs
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Gizli davet döneminde Hz. Peygamber, ailesi ve yakın arkadaşlarına İslam'ı anlatırken nübüvvetin üçüncü yılında Mekke'de aleni davet döneminin başlamasıyla İslam dinini her yerde tebliğ etmeye başladı. Bunun üzerine öfkelenen Mekkeliler ilk önce alay ve hakaretlerle Müslümanları dinlerinden vazgeçirmeye çalıştılar. Fakat gün geçtikçe İslam'ın hızlı bir şekilde yayılmasından dolayı aleni davetten yaklaşık iki yıl sonra işkence dönemini başlattılar. Tezimizde Hz. Peygamber döneminden başlayarak Dört Halifenin sonuna kadar geçen dönemde yapılan baskı, eziyet ve işkenceler hakkında bilgi vermeyi amaçladık. Bu bağlamda siyer alanındaki ilk kaynakları kullanarak araştırmamıza başladık. Bu kaynaklar ve lügatler yardımıyla işkence kelimesini izah ettikten sonra Mekkelilerin zulmünden kurtulmak için Müslümanların Habeşistan'a yaptıkları göçleri anlattık. Mekkelilerin son çare olarak düşündükleri Haşimoğullarını ve Abdülmuttaliboğullarını kapsayan boykot kararını ve bu boykotla birlikte Müslümanlara yapılan eziyetleri işledik. Mekke'de işkence eden müşriklerin ve işkenceye maruz kalan Müslümanların isimlerini vererek detaylı bilgiler aktardık. Medine döneminde Müslümanlarla müşrikler arasında gerçekleşen savaşlarda yapılan işkenceleri anlattık. Hz. Peygamber'in vefatından sonra sırasıyla devlet başkanı olan Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerini inceleyerek yapılan işkenceleri işlemeye çalıştık. Anahtar Kavramlar: İşkence, Mekkeliler, Hz. Peygamber, Dört Halife
Özet (Çeviri)
While the Prophet (Pbuh) was telling his family and close friends about Islam in the period of hidden invitation, from the third year of Prophethood the period of open invitation started and the Prophet started to tell Islam in everywhere. Therewith, the people from Mecca stamped with rage and tried to argue Muslims out of their religion. But by the time passing, Islam was spreaded swifly and after torture period started. We started our study by using the first sources about Siyra to collect informations about opression, torture and torment on Muslims from the period of the Prophet till the period of four torture and after told the tortue on Muslims who migrated to Abyssinia to escape from torture and after we told the boykott. We gave the names of people who tortured and were tortured by giving detail. We told the torture in the wars which occured among Muslims and non-Muslims. And also we told the torture which was implemented by non-Muslims in the period of Abu Bakr, Omar, Osman and Ali.