Güney Kore'nin markalaşma sürecinde yumuşak güç kullanımının Türkiye'deki yaygın medya üzerinden analizi
Analysis of soft power usage during the branding process of South Korea over Turkish mainstream media
  1. Tez No: 534740
  2. Yazar: FERİDE MELİS ÖZSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Güney Kore, Güney Kore'nin Yumuşak Gücü, Türk Basını, Chaebol, Hallyu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde yumuşak güç kavramı uluslararası düzlemde her geçen gün önemini artırmaktadır. Ulus markalaşmasını da içine alan bu kavram ülkeler açısından çok boyutlu bir yapıyı oluşturmaktadır. Küresel bilgi çağında, bir ülkenin sahip olduğu değerler, dış politikada oynadığı rol, iç politikada başarısı, uluslararası ölçekte sahip olduğu markalar, sahip olduğu kurumlar, kültür, turizm, uluslararası öğrencileri çekme gücü gibi çok boyutlu bir yapı yumuşak gücün önemli unsurlarını oluşturmaktadır. Bu unsurları içerisinde barındıran bir ülke diğer ülkeler arasından sıyrılarak başka ülkelerin vatandaşlarını kendine hayran bırakmaktadır. Güney Kore bunun en güzel örneklerinden bir tanesidir. Güney Kore 65 yıl önce fakirlik sınırından yaşayan ve hiçbir şeyi olmayan bir ülke profilindeyken,bugün dünyanın en büyük ekonomilerinden bir tanesi olup sahip olduğu küresel ölçekli teknoloji şirketleriyle bir teknoloji ülkesi haline gelip markalaşmıştır. Çalışmada, Asya'nın en güçlü ülkelerinden biri olan Güney Kore'nin, Türk ulusal basınında nasıl bir profil çizdiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, 01 Ocak - 31 Mayıs 2018 tarihleri arasında, farklı yayın politikalarına sahip Hürriyet, Cumhuriyet ve Yeni Şafak gazetelerinde yayınlanan Güney Kore ile ilgili haberler içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre Güney Kore, Türk basınında siyasi haberlerle daha çok dış politika eksenli bir rol oynamaktadır. Çalışmanın ikinci kısmı çalışmayı desteklemesi açısından önemlidir. Burada Güney Kore'nin markalaşmasına etki eden yumuşak güç kaynakları derinlemesine görüşme yöntemiyle incelenmiş ve bu doğrultuda kapsamlı bir çerçeve ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, soft power concept is increasing its significance at international level day by day. This concept, which includes nation branding, constitutes a multidimensional structure with regards to countries. In the global information age, a multidimensional structure such as the values that a country has, the role which the country plays in the foreign policy, the success of the country in domestic policy, the brands which the country has on international level, the institutions of the country, culture, tourism, the power of attracting international students constitute the important factors of soft power. A country that has these factors shines amongst others, and impresses the citizens of other countries. South Korea is one of the most important examples of this. South Korea was a country which lived on the poverty line, and South Korea didn't have anything 65 years ago. South Korea has branded with its global scaled technology companies and became a technology country. Also, South Korea is one of the biggest economies of the world today. In the study, how South Korea, which is one of the most powerful countries of Asia, made an impression in the Turkish national press, has been attempted to put forward. In this direction, the news about South Korea which were published between 01st January-31st May 2018 in Cumhuriyet, Yeni Şafak and Hürriyet newspapers that has different publishing policies, is examined with the method of content analysis. According to the result of the research, South Korea plays a foreign policy-centric role with political news in Turkish press. The second part of this study is important in terms of supporting the study. In the second part, the soft power resources which had an effect on the branding of South Korea has been examined with depth interview, and in this direction an extensive framework has been attempted put forward. Key Words: Soft Power, South Korea, The Soft Power of South Korea, Turkish Press, Chaebol, Hallyu