Aytül Akal'ın çocuk kitaplarının eğitsel iletiler açısından incelenmesi
The research in terms of the educational messages of Aytül Akal's children's books
- Tez No: 534769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR KAAN BÜYÜKİKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aytül Akal, Eğitsel ileti, Çocuk edebiyatı, Çocuk kitabı, Aytül Akal, Educational messages, Children's book, Children's literature
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, Aytül Akal'ın çocuk kitaplarını eğitsel iletiler açısından incelemektir. Araştırmanın yöntemi nitel araştırma yöntemlerinden doküman(belge) incelemesidir. Araştırmada örneklem seçiminde rastgele örneklem türü kullanılmıştır. Bundan hareketle Aytül Akal'ın 8 masal, 8 öykü ve 8 roman kitabı rastgele örneklem metoduyla seçilmiştir. Sonraki süreçte doküman incelemesi ilkeleri temel alınarak öncelikle incelenen kitaplarda eğitsel iletiler tespit edilmiş ve bu eğitsel iletiler sunuluş biçimlerine göre ve amaçlarına göre tasnif edilmiştir. İncelenen kitaplarda tespit edilen eğitsel iletiler sunuluş biçimlerine göre“Doğrudan Aktarılan İletiler (Açık İletiler)”ve“Dolaylı Yoldan Aktarılan İletiler (Örtük İletiler)”şeklinde sınıflandırılmıştır. Sunuluş biçimlerine göre dolaylı/doğrudan aktarılan iletiler şeklinde tasnif edilen iletiler amaçlarına göre ise 1.Kişisel Gelişimi Destekleyen Eğitsel İletiler, 2.Toplumsal Gelişimi Destekleyen Eğitsel İletiler, 3.Ulusal Düşüncenin Gelişimini Destekleyen Eğitsel İletiler, 4.Çevre Bilinci Gelişimini Destekleyen Eğitsel İletiler, 5. Evrensel Düşüncenin Gelişimini Destekleyen Eğitsel İletiler biçiminde gruplandırılmıştır. Aytül Akal'ın incelenen 24 kitabının cümle ve paragraflarında toplam 230 eğitsel ileti tespit edilmiştir. Bu iletilerden 181 tanesi örtük ileti olup dolaylı aktarım yoluyla okuyucuya aktarılmıştır. Tespit edilen iletilerden 49 tanesi ise açık ileti olup doğrudan aktarım yoluyla okuyucuya aktarılmıştır. Yazarın kitaplarında en çok tespit edilen eğitsel ileti grubu“Kişisel Gelişimi Destekleyen Eğitsel İletiler”dir. Söz konusu kitaplarda en az tespit edilen eğitsel ileti grubu ise“Ulusal Düşüncenin Gelişimini Destekleyen Eğitsel İletiler”dir. Aytül Akal, kaleme aldığı eserlerinde yarattığı karakterler, işlediği konu, seçtiği anlatım biçimi ve yapıtlarında cümle ve paragrafların içinde sindirdiği iletilerle çocuk okurların ve eğitimcilerin dikkatini çekebilmiş bir yazardır. Yazarın yapıtlarında işlediği konular günlük hayatta yaşadığımız herhangi bir olay veya durum olabilmektedir. Akal, ailemizden birini veya çevremizdeki herhangi bir kişiyi anımsatan karakterlerini, mizahi bir anlatımla okuruna sunar. Yazar, yapıtlarının olay örgüsünde sosyal hayatımızda yaşadığımız herhangi bir çatışma durumundan hareketle okuruna çeşitli yaşam alanlarına yönelik eğitici iletiler sunmaktadır. Bundan hareketle yazarın çocuk kitaplarının içerdikleri zengin eğitsel iletiler dolayısıyla çocuk okurların karakter gelişiminde ve değerler eğitiminde ebeveynler ve eğitimciler tarafından kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the children's boks of Aytül Akal in terms of educational messages. The method of research is a document analysis of qualitative research methods. In the research, Random sample type has been used in the selection of samples. Accordingly, Aytül Akal's 8 story, 8 tale and novel books have been chosen by random sampling method. In the following process, educational messages have been detected in books which were firstly examined based on the principles of document review and these educational messages have been classified according to their presentation styles and purposes. Educational messages identified in the examined books have been classified as“Direct Messages”(open messages) and“İndirect Messages”(implicit messages) according to their presentation format. The messages classified as direct/indirect transmitted messages according to their presentation has been grouped according to their purpose as 1. Educational Messages Supporting Personal Development, 2. Educational Messages Social Development, 3. Educational Messages Supporting the Development of National Thought, 4.Educational Messages Supporting Environmental Awareness Development, 5.Educational Messages that Support the Development of Universal Thought. A total of 230 educational messages have been detected in the sentences and paragraphs of Aytül Akal's 24 books. 181 of these messages are implicit messages and have been transferred to the reader via indirect transmission.49 of the detected messages are open messages and have been transferred to the reader by direct transmission. The most frequently detected educational message group in the author's books is“Educational Messages that Support Personal Development”. In these books, the least detected group of educational messages is“Educational Messages that Support the Development of National Thought”. Aytül Akal is a writer who has attracted the attention of children's readers and educators with the character she creates in her works, the subject she chooses, the style of expression she uses and the messages she has digested within sentences and paragraphs in her Works. The subject of the author's works can be any event or situation we live in daily life. Akal presents the characters that remind us one of our families or any person around us in a humorous way to the reader. In the plot of her works, the author presents educational messages to the reader about various living spaces based on the conflict that we experience in our social life. Therefore, for the rich educational messages contained in author's children's books, it is thought that it can be used by parents and educator in the character development of children readers and valves education.