Sufi anlatı alanı olarak sinema
Cinema as a Sufi narrative area
  1. Tez No: 534771
  2. Yazar: YUNUS ÖZMODANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sahne ve Görüntü Sanatları, Religion, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Sanatı, Tasavvuf, Sinema, Zaman-İmge, Islamic Art, Sufism, Cinema, Time-Image, Jiffy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Tasavvuf düşüncesi İslam ahlak ve kurallarına uygun olarak insanın varoluşundaki güzelliklerin ortaya konulmasına ve keşfedilmesine yönelik bir çabayı barındırmaktadır. Bu anlamda, tasavvuf düşüncesi sanatla ve İslam Sanatıyla ortak bir gaye içinde, mutlak güzelliğin ve hakikatin arayışındadır. Sinema sanatı ise, bünyesinde bulundurduğu diğer sanat dallarına ait birçok unsur ile modern zamanların güçlü bir ifade biçimi, aynı zamanda önemli bir anlatı alanını oluşturmaktadır. Çalışmada Sinema sanatında yer alan“zaman-imge”ve tasavvuf düşüncesindeki“an”kavramlarının muhtevası ve benzerlikleri ortaya konulmuş, bu kavramların net bir şekilde belirdiği rüya gerçekliği hem sinema açısından hem de tasavvuf düşüncesi açısından değerlendirilmiştir. Sufi düşüncesinin anlatı olanağı bulabileceği anlar ve anlatılar film örnekleri üzerinden ele alınmıştır Sinema sanatının İslami, sufi bir anlatı alanı bulabilmesi mümkün gözükmekte, böyle bir anlatının fıtri bir sinema olacağı düşünülmektedir. İslam Sanatı, İslam Ahlakı'nın, aşkın olandan gelen o güzel, eşsiz yönünü, insana çeviren irfanın sanatıdır. Bu irfanın kaynağı da Kur'an ve sünnetten başkası değildir. Sinema'da sufi anlatı, bu irfan ile olan irtibat ile sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Sufism has an effort to reveal and discover the beauties of human existence in accordance with Islamic morals and rules. In this sense, Sufism is in search of absolute beauty and truth in line with a common purpose with art and Islamic art. Cinema art, along with many elements of other art branches it embodies forms a powerful expression of modern times and an important narrative area as well.. In the study, the content and similarities between the concepts of“time-image”in Cinema art and“jiffy”in Sufism were put forward and the dream reality which is specified clearly by these concepts was evaluated in terms of both cinema and sufism. The jiffies and narratives in which the Sufism may find expression opportunity were handled through film samples. It seems to be possible that cinema art may find an Islamic and sufi narrative area and such a narrative is thought to be an inherent cinema. Islamic art is the art of wisdom which turns kind and unique transcendental side of Islamic morals to humankind. Source of this wisdom is nothing but Quran and the Sunnah. Sufi narrative in cinema might be possible through a connection with this wisdom.