Kur'an'ın tarihi ve korunmuşluğu Bâkıllânî'nin el-İntisâr li'l-Kur'ân örneği
History and inalterability of the Quran's the example of al-Baqillani's al-İntisar li'l Quran
  1. Tez No: 534777
  2. Yazar: ŞABAN KONDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHMUS DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Levh-i Mahfuz, Ummu'l-Kitab, Vahiy, Mevsûkiyet, Ehl-i Sünnet, Şia, Tahrif, Quran, Interpretation, Levh-i Mahfuz, Ummu'l-Kitab, Wahy, Authenticity, Followers of Sunnah, Shia, Alteration
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bâkıllânî'nin“el-İntisâr li'l-Kur'ân”isimli eserinde“Kur'an'ın Tarihi ve Korunmuşluğu”konusunu ele aldığımız bu tezimizin giriş kısmında; böyle bir çalışmaya neden ihtiyaç duyulduğu anlatılmaya çalışılmış, ardından çalışmanın kapsamı, yöntemi ve kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde öncelikle; Bâkıllânî'nin hayatıyla ilgili bilgilere yer verilmiş, ayrıca el-İntisâr li'l-Kur'an' isimli eserin bilgi muhtevasından hareketle Kur'an tarihi hakkında genel bilgiler sunulmuştur. Vahiy kavramı, Kur'an'ın yazılması, toplanması, çoğaltılması, ilk ve son inen âyetler, sûrelerin tertîbi, yedi harf meselesi gibi Kur'an tarihiyle alakalı ana konular da bu bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde; tezimizin asıl konusunu oluşturan“Kur'an'ın Korunmuşluğu ve Tahrif konusu”üzerinde durulmuştur. Özellikle Kur'an'da tahrif iddiası ile bu konuda Ehl-i Sünnet ve İmamiye Şiası arasındaki tartışmalar ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmada ulaştığımız görüş ve düşünceler belirtilmiştir. Bu konular ele alınırken klasik Ulûmu'l-Kur'an literatüründe ki bilgi, görüş ve değerlendirmelerden, Mütekaddimîn ve Muteahhirîn döneme ait eserlerden, çeşitli lügatlerden, günümüzdeki bilim adamlarının eser ve makalelerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the introduction section of the present dissertation on the subject of“History and Inalterability of the Quran”in al-Baqillani's al-Intisar li'l Quran, it was initially attempted to explain the need for such a study, and afterwards information was provided with regard to the study's scope, method and sources. In the first section, primarily, information was provided on the life of al-Baqillani, and general information was also given on the history of the Quran, using the knowledge content in al-Intisar as a starting point. Main subjects relevant to the Quran, The concept of wahy, the Quran's putting into paper, its collection and reproduction, the first and last ayat, arrangement of the sura and seven letter problem, were also subjected to examination in the first section. In the second section, the main subject of our dissertation, which is the“History and Inalterability of the Quran”was emphasized. Particularly, the claim of Quran's alteration, and discussion between the Followers of Sunnah and Imamah's Shia on the subject, were handled. As for the conclusion section, it contains the opinions and thoughts reached in consequence of the study. While these subjects were handled, knowledge, opinions and evaluations in the classical Uloom –ul- Quran literature, works from the earlier and later period, various dictionaries, and works and articles of current scientists were used.