اعتراضات الفخر الرازي (ت 606 هـ) على المعتزلة في تفسيره (مفاتيح الغيب)دراسة تحليلية نقدية
(Mafateh el-Gayb) tefsirinde Fahr er-Razi nin Mu'tezile'ye itirazlars - elestirel analiz / Al-Fakhr al-Razi's (d. 606 AH) objections to the Mu'tazila in his interpretation of the keys to the unseen, analytical and critical study
- Tez No: 787114
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Fahreddin Râzî, Mefâtîhu'l-gayb, İtiraz, Mu'tezile, Tafsir, Al-Razi's pride, keys to the unseen, the objection, the Mu'tazilah
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada Râzî'nin et-Tefsîru'l-Kebîr isimli eserinde Mu'tezile'ye yönelttiği eleştiriler ele alınmıştır. Râzî'nin Mu'tezile'ye yönelttiği eleştiriler kitabında bariz bir yer kaplamaktadır. Eleştirdiği konular arasında Ru'yetullah, sıfatlar hususunda tevhid, nübüvvet, sem'iyyât konularındaki ihtilaflı hususlar yer almaktadır. Araştırmada itiraz kelimesinin kelime ve ıstılah manası üzerinde durulmuştur. Râzî'nin biyografisi, eserleri de ihmal edilmemiştir. Mu'tezile'nin ortaya çıkışı, tarihi, Râzî'nin de itirazlarına sebep teşkil eden kelâmî görüşleri incelenmiştir. Râzî, Mu'tezile'ye cevap verirken kelâmî ve mantikî usullerden istifade ederek; naklî ve aklî delilleri kullanmıştır. Râzî, ru'yetullah, peygamberlerin korunmuşluğu, mucizeler, evliyaların kerametleri, kulların fiilleri, Allah'ın kelam sıfatı, cismânî haşir, şefaat, büyük günah işleyenin ebedî olarak cehennemde kalmaması konularında olduğu gibi ayetleri kendi mezhebine uygun şekilde tefsir etmiştir. Araştırmacı eleştirel analitik bir yöntem kullanmıştır. Çünkü araştırma Mu'tezile'nin istidlâl ettiği âyetleri açıklayan Râzî'nin tefsirle ilgili eserlerine dayanmaktadır. Araştırmacı Râzî'nin itirazlarının bazı yönlerden sınırlandırılmasında tümevarım yöntemini de kullanmıştır. Bu itirazlardan bir kısmı tartışılmıştır. Bu tartışılan konulardan biri de kulların fiillerinin ispatıyla ilgilidir. Bu konuda eleştirinin odak noktası Râzî'nin kulların fiillerini yaratmasını ruyetullaha kıyas etmesiyle ilgilidir. Fakat bu iki mesele mana ve istidlâl yönüyle birbirinden farklıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the researcher discussed Al-Fakhr Al-Razi's objections to the Mu'tazila in his interpretation of the keys to the unseen; Al-Razi had several objections, some of which were related to the vision of God Almighty, some of them related to the Oneness of the attributes, and others related to prophecy. The study dealt with the concept of the objection, and followed its linguistic roots; also, it followed its idiomatic manifestations. It is important to show that this study did not depart from the biography of Al-Razi to introduce his works, and there is no problem dealing with what is related to the Mu'tazilah, its history and upbringing, and the rhetorical opinions that were the focus of Al-Fakhr Al-Razi's view and objection. The researcher concluded that Al-Razi relied on the transmission texts and the rational argument in refuting the opinions of the Mu'tazila; as the researcher has benefited from the verbal and logical endeavor. In all of this, he was trying to interpret the indicative verses in a manner consistent with his doctrine, as in the topic: the vision of God, the infallibility of the prophets, the miracles of the prophets, the dignities of the saints, the creation of actions, the divine speech, the bodily resurrection, the proof of intercession, and the immortality of the perpetrator of a great sin in hell. The researcher followed a critical analytical approach because the study is concerned with tracking Al-Razi's exegetical code in the view of dealing with the verses that the Mu'tazila inferred. The researcher also relied on extrapolation in identifying the faces of objection to Al-Razi, as well as discussing some of these faces, including what Al-Razi inferred to prove the creation of actions. Al-Razi based his criticism on measuring the issue of creating actions on the issue of seeing God, although they are two different issues in terms of meaning and evidence.