Tanrı algısı ve peygamber algısı ilişkisi (Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatı görevlileri örneği)
Relationship between god perception and prophet perception (Presidency of Religious Affairs, example of provincial organization officers)
  1. Tez No: 534781
  2. Yazar: EYYUP AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN ELSHARKAWY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah/Tanrı, Peygamber, İnsan, Din, Algı ve Kişilik
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu tezin konusu DİB Taşra Teşkilatı(İl ve İlçe Müftülüğü) Görevlilerinin Tanrı ve Peygamber Algısını ölçülmesi ile iki algı arasındaki ilişkidir. Bu değerlendirmeden Hz. Peygamber'i hayatımıza yaklaştırmak amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini DİB Taşra Teşkilatı görevlilerinden 1050(525 kadın, 525 erkek) katılımcıdan oluşmuştur. Peygamber Algısında, demografik soruların yanında, 11 yönelimli Peygamber algısı; Tanrı Algısı Ölçeği ile korku ve sevgi yönelimi ile genel Tanrı algısı ölçülmeye çalışılmıştır. Ayrıca Peygamber Algısı ile Tanrı Algısında koralasyonlar ele alınmıştır. Kadınların korku yönelimli Tanrı algısı değerleri erkeklerin korku yönelimli Tanrı algısı değerlerinden yüksek olduğu görülmüştür. Yaş ile sevgi yönelimli Tanrı algısı değerleri arasında pozitif yönlü bir ilişki görülmüştür. Katılımcıların hizmet süreleri arttıkça sevgi yönlü Tanrı algısı değerleri de artmaktadır. Katılımcılar Peygamber'i sevgi yönelimli olarak görmektedir. Peygamber'e olan sevgi, Tanrı algısında sevgiye sebep olduğu görülmüştür. Katılımcılar Hz. Peygamber'in ençok merhamet özelliğinden etkilenmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the relationship between the perception of God and the Prophet by Provincial officials of the Presidency of Religious Affairs. From this evaluation Hz. It is aimed to bring the Prophet closer to our lives. The sample of the research consists of 1050(525 women, 525 men) participants from Presidency of Religious Affairs the Provincial organization officers. In the perception of the prophet, besides the demographic questions, the perception of the Prophet With 11 directions; There was a positive correlation between age and love-oriented God perception values. As the duration of service of the participants increases, the values of the deity perception of Love increase. Participants see the Prophet as a love-oriented. Women's fear-oriented God perception values were higher than men's fear-oriented God perception values. It was concluded that love for the Prophet caused Love in the perception of God. The participants were most affected by the Prophet's compassion. key words: God, Prophet, human, religion, perception and personality.