Bireysel ve örgütsel kariyer yönetiminin çalışanların örgütsel bağlılığına etkisi
The effect of individual and organizational career management on organizational commitment of employees
- Tez No: 534820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlaması, Kariyer Geliştirme, Bireysel, Örgütsel Kariyer Yönetimi ve Örgütsel Bağlılık, Career, Career Management, Career Planning, Career Development, Individual- Organizational Career Management and Organizational Commitment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Literatürde kariyer yönetimi ve örgütsel bağlılık sıkça incelenen konulardandır. Firma ile iş görenler arasındaki ilişkiyi örgütsel bağlılık meydana getirmektedir. İşte bu bağlılığın oluşabilmesi için firmaların, iş görenlere gerekli bütün dayanakları (yol, metot, plan, program, eğitim ve oryantasyon) sağlaması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı; bireysel ve örgütsel kariyer yönetiminin çalışanların örgütsel bağlılığına olan etkisini ve ilişkisini araştırmak, incelemek ve ne tür metotların kullanıldığını ve bu metotların nasıl tatbik edildiğini ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın önemi ise; firmalar iş görenlerin beklentilerine cevap verebilmek için iş görenlerin ihtiyaçlarını karşılamalı ve onlara gereken desteği vermelidir. Çünkü firmaların gaye ve hedeflerine varabilmelerinde iş görenlerin rolü büyüktür. İş görenlerin başarıları, verimlilikleri, etkinlikleri, etkililikleri ve firmaya olan bağlılıkları firmalar için önemlidir. Ayrıyeten, ilerleyen zamanlarda bu konuyla alakalı araştırma yapacaklar için yol gösterici olması münasebetiyle de önem taşımaktadır. Araştırma Ankara ilinde Ulaştırma Bakanlığına bağlı TÜRKSAT A.Ş.' de uygulanmıştır. Araştırma kapsamına TÜRKSAT A.Ş. 'de vazife yapan yönetici, personel ve güvenlik görevlileri baz alınmıştır. Anketler toplamda 200 çalışana dağıtılmıştır. Ancak 150 tane anket elde edilmiştir. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada standardize anket yöntemi kullanılmıştır. İstatistiksel analizler de aşağıdakiler ele alınmıştır:“Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi, T- Testi, ANOVA Analizleri, Güvenilirlik Analizi ve Normallik Analizi”dir. Araştırma neticesinde,“bireysel kariyer yönetiminin örgütsel bağlılığa etkisi”bulunamamıştır. Buna karşın“örgütsel kariyer yönetiminin örgütsel bağlılığa etkisi”bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the literature, career management and organizational commitment are among the subjects frequently studied. Organizational commitment creates the relationship between the company and employees. There fore, in order for this commitment to occur, companies must provide all the necessary foundations (path, method, plan, program, training and orientation) to the employees. The purpose of this research; individual and organizational to investigate the effect of career management on the organizational commitment of employees, examine and explain what methods are used and how these methods are used and how these methods are applied. The importance of the research; companies to respond to the expectations of the employees meet the needs of the workers and give them the necessary support because the role of the employees in reaching the goals and objectives of the companies is great. Employees achievements, productivity, activities, activities and commitment to the company are important for the companies. In addition, it is also important to be a guide for people who will do research on this subject in the future. The research was carried out in TURKSAT INC. (an institution affiliated to the Ministry of Transportation in Ankara). The scope of the research is based on the managers, staff and security officers who work at TURKSAT INC. The questionnaires were distributed to a total 200 employees. However, 150 questionnaires were obtained. Convenience sampling method was used. Standardized questionnaire method was used in the research. In statistical analysis, the following are took over :“Correlation Analysis, Regression Analysis, T- Test, ANOVA Analysis, Reliability Analysis and Normality Analysis”. As a result of the research“the effect of individual career management on organizational commitment”could not be found. However,“the effect of organizational career management on organizational commitment”was found.