Örgütsel iletişimin çalışanların iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışları üzerine etkileri
The effects of organizational communication on job satisfaction and organizational citizenship behaviors of employees
  1. Tez No: 534819
  2. Yazar: BÜLENT AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, İletişim, Örgütsel İletişim, İş Tatmini, Örgütsel Vatandaşlık Davranışları, Organization, Communication, Organizational Communication, Job Satisfaction, Organizational Citizenship Behaviors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışanların iş ortamlarında irtibatlı olduğu kişilerle kurdukları ilişkileri ve iletişimleri örgütün başarısını artırması açısından önem arz etmektedir. Son zamanlarda yapılan akademik çalışmaları incelediğimizde bu konunun, örgüt ve örgütün çalışanları bakımından insan kaynakları yönetimi çalışmalarında ciddi bir yer tutuğu görülmektedir. Çalışanların iş tatmini, örgüt içindeki faaliyetlerde etkili olan ve çalışan davranışlarını olumlu ya da olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Örgütsel vatandaşlık davranışları ise örgütün en üst seviyede yaşamayı amaç olarak belirleyeceği ideal bir davranış ve özellikle örgütün başarısını üst noktaya taşıyabilmesi yönünden önemli hedeflerdendir. Örgütsel iletişim, çalışanın iş tatmini yaşayıp, örgütsel vatandaşlık davranışı sergilemeleri açısından değerlendirmek zorunda olduğumuz kavramlardır. Bu kavramları, örgütün başarısının artmasını engelleyecek riskleri azaltmak ve kendisini yetiştirmiş tecrübeli çalışanların işten ayrılmasını önlemek için dikkate almamız gerekir. Başarılı örgütler, çalışanlarının örgüt içindeki iletişimini en iyi noktaya ulaştırmaya çalışırken, işlerinden tatmin olmalarını ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını en üst seviyede göstermeyi amaçlayan politika ve anlayış geliştirmişlerdir. Birbirleri ile bağlantılı olduğu düşünülen, örgütsel iletişim, çalışanların iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışı kavramlarının kendi aralarında olabilecek etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. İlk üç bölümde literatür taraması yapılarak kavram araştırması yapılmıştır. Dördüncü bölümde Ankara ili Sincan ilçesinde belirlenen okullarda görev yapan lise öğretmenleri ve yöneticilerine tez anketi çalışması uygulanmıştır. Katılımcılardan 215 kişiye anket formu dağıtılmış ve geri dönen formlardan 158 tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Örgütsel İletişim, çalışanların iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışları olarak üç bölümden oluşan tez anketi formu sonucunda ortaya çıkan veriler analiz edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationships and communication between employees and their contacts in business environments are important for increasing the success of the organization. When we examine the recent academic studies, it is seen that this issue has a significant place in human resources management studies in terms of employees of the organization and organization. Job satisfaction of the employees is an important factor that affects the employees' activities positively or negatively in organization. Organizational citizenship behaviors are the ideal behaviors that the organization will determine as the aim of living at the highest level and it is one of the important targets in terms of being able to carry the success of the organization to the top. Organizational communication is the concepts in which we have to evaluate in terms of job satisfaction of employees and organizational citizenship behavior. We need to take these concepts into account in order to reduce the risks that will prevent the success of the organization and to prevent experienced employees from leaving the work. Successful organizations have developed policies and understanding aimed at achieving the highest level of organizational citizenship behavior, while trying to achieve the best communication of their employees within the organization. The aim of this study is investigate to the effects of organizational communication, job satisfaction and organizational citizenship behavior on each other. In the first three sections, literature review and concept research were conducted. In the fourth section, a thesis questionnaire was applied to high school teachers and administrators who work in schools in Sincan, Ankara. A questionnaire form was distributed to 215 participants and 158 of the returning forms were evaluated. Thesis questionnaire consists of three parts: organizational communication, employee satisfaction and organizational citizenship behaviors. The data obtained from the questionnaire were analyzed and evaluated.