Düzenli namaz kılanlarla kılmayanların affetme, alçak gönüllülük, ruh sağlığı ve tinsel deneyim düzeylerinin karşılaştırılması
The purpose of this research is;to compare the levels of forgiveness, modest, psychologic health continuity and spiritual experience between two groups those who had regular prayer and non-regular prayers
- Tez No: 534841
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Düzenli namaz kılma, namaz kılmama, affetme, alçak gönüllülük, ruh sağlığı ve tinsel deneyim, Regular prayer, prayer, forgiveness, modesty, psychologic health and spiritual experience
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı düzenli namaz kılma deneyimi yaşayanlar (333 kişi) ile düzenli namaz kılma deneyimi yaşamayanların ( 267 kişi) affetme, alçakgönüllülük, ruh sağlığı sürekliliği ve tinsel deneyim düzeylerinin karşılaştırılıp aralarında farklılıklar olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu 312 kadın ve 288 erkekten oluşan 600 bireydir. Araştırmada sosyodemografik özellikleri belirlemek ve araştırma kapsamında incelenmek üzere konuyla ilgili sorulardan oluşan bir form kullanılmıştır. Örneklem gurubu benzer sosyodemografik özelliklerden oluşan bireylerden seçilmiştir. Araştırmada alçakgönüllülük ölçeği, affetme ölçeği, ruh sağlığı sürekliliği ölçeği ve tinsel deneyim ölçekleri kullanılmıştır. Farklı iki grup arasındaki ilişkilerin anlamlı olup olmadığı, bağımsız grup T test ile yapılmıştır. İkiden fazla grupların karşılaştırmasında, tek yönlü¸ varyans analizi kullanılmıştır. Farkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemede, Scheffe testi uygulanmıştır. İki sürekli değişken arasındaki ilişkinin derecesini belirleme de ise Pearson korelasyon katsayılarından ve ANOVA'dan yararlanılmıştır. Düzenli namaz kılma ve kılmama ile affetme, alçak gönüllülük, ruh sağlığı ve tinsel deneyim arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre düzenli namaz kılan bireylerin diğerlerine oranla daha affedici, alçakgönüllü, daha çok ruh sağlığı sürekliliğine sahip ve tinsel deneyimleri daha yüksek bireyler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is; to compare the levels of forgiveness, modest, psychologic health continuity, andspiritual experience between two groups those who had regular prayer and non- regular prayers. The study group was composed of 312 women and 288 men in total 600 attandees.The study group had 333 attandees with regular prayer experience and 267 non-regular prayer experience together. A questionnaire was used to determine sociodemographic characteristics of the study and to examine it in the context of the research. The sample group was selected from individuals with similar sociodemographic characteristics. Humility scale, forgiveness scale, mental health continuity scale and spiritual experience scale were used in the study. Whether the relations between the two different groups were meaningful or not was determined by independent group t-test. One-way analysis of variance was used in the comparison of multiple groups. The Scheffe test was used to determine which groups of differences existed. The degree of association between two continuous variables was determined by Pearson's correlation coefficients and ANOVA. At the same time, nonparametric statistical tests were used because some data were not normally distributed. (Chi-square, Kruskal Wallis) Significant relationships have been found between praying and forbearance and forgiveness, humility, mental health and spiritual experience. Thus, regular prayers are more forgiving, humble and more mental health continuity and that their spiritual experiences are higher individuals.