Çerezlik kabakta farklı sulama suyu seviyesinin bitki gelişimi, verim ve kalite üzerine etkisi
The effect of different irrigation water level on plant growth, seed yield and quality of pumpkin seed with drip irrigated in central anatolia region
- Tez No: 534904
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KIRNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çerezlik kabak, damla sulama, verim, Pumpkin seed, drip irrigation, yield
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÇEREZLİK KABAKTA FARKLI SULAMA SUYU SEVİYESİNİN BİTKİ GELİŞİMİ, VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ Mehmet YILMAZ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2018 Danışman: Prof. Dr. Halil KIRNAK ÖZET Bu çalışma 2015 ve 2016 yıllarında Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (ERÜTAM) yürütülmüş olup, damla sulama yöntemiyle farklı sulama seviyelerinin çerezlik kabak bitkisi gelişimi tohum verimi ve kalitesine olan etkilerini belirlemek üzere yürütülmüştür. Arazide tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak ekim yapılmıştır. Denemede sulama konuları, gelişme mevsimi boyunca eksilen nemin 6 farklı oranda (I100, I80, I60, I40, I20, I0) damla sulama ile verilmesiyle oluşturulmuştur. Verilen sulama suyu miktarı 2015 ve 2016 yıllarında sırasıyla 24-258,4 mm ve 13-470,2 mm arasında değişim göstermiştir. Buna karşın bitki su tüketim (ET) değerleri 2015 yılı için 256-577 mm, 2016 yılı için 227-628 mm arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonuçlarına göre en yüksek meyve ağırlığı 2015 ve 2016 yıllarında I100 konularında sırasıyla 5.97 kg ve 5.34 kg olarak elde edilmiştir. En düşük meyve ağırlığı ise her iki yılda I0 konusundan sırasıyla 1.86 kg ve 1.75 kg olarak elde edilmiştir. Tohum verimi 2015 yılında 46.97-141.65 kg/da arasında, 2016 yılında ise 42.7-130.6 kg/da arasında değişim göstermiştir. 2015 yılında hasat indeksi istatiksel olarak önemsiz olup 0.33-0.36 arasında değişim gösterirken 2016 yılında %5 seviyesinde önemli bulunmuş ve 0.26-0.35 arasında değişim göstermiş. 2015 ve 2016 yıllarında en yüksek biyomas miktarı I100 355gr olarak, en düşük I0 konusundan 155gr olarak elde edilmiştir. En düşük YSP değeri ise 2015 ve 2016 yılında tam sulanan konu olan I100 konusundan sırasıyla 1.3 ve 1.7 bar olarak elde edilmiştir. Tohum protein bantları esas alınarak yapılan protein kalite analiz sonuçlarının su stresinden kaynaklanan protein farklılıklarını tam olarak ortaya koymadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DIFFERENT IRRIGATION WATER LEVEL ON PLANT GROWTH, SEED YIELD AND QUALITY OF PUMPKIN SEED WITH DRIP IRRIGATED IN CENTRAL ANATOLIA REGION Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, December 2018 Supervisor: Prof. Dr. Halil KIRNAK ABSTRACT This study, conducted in 2015 and 2016 at Erciyes University Agricultural Research Center (ERÜTAM) under project, aims to determine different levels of drip irrigation on plant growth, seed yield and quality of pumpkins grown primarily for their seeds (henceforth referred to as seed pumpkins). Pumpkins were planted in three recurring sessions based on randomized block design of experiments. Throughout the experiment, drip irrigation was used in six variations of water supply (I100, I80, I60, I40, I20, I0) to provide moisture to roots of seed pumpkins during season of growth. The amount of water in irrigation was 24-258.4 mm and 13-470.2 mm in 2015 and 2016, respectively. The plant water use ranged between 256 and 577 mm in 2015, and between 227 and 628 mm in 2016. The research showed that the highest fruit weight was 5.97 kg in 2015 and 5.34 kg in 2016 at I100 irrigation. The lowest fruit weight was 1.86 kg and 1.75 kg at I0 irritation. Seed yield ranged between 46.97 and 141.65 kg/da in 2015, and between 42.7 and 130.6 kg/da in 2016. In 2015, the harvest index ranging between 0.33 and 0.36 was statistically insignificant. However, in 2016, the index varied between 0.26 and 0.35 and was significant at 5% level of significance. In 2015 and 2016, the highest amount of biomass was obtained at I100 (355gr) irrigation, and the lowest amount at I0 (155gr) irrigation. The lowest YSP value was 1.3 bar and 1.7 bar in 2015 and 2016 respectively at the level of I100irrigation, which represents full irrigation. The results of protein quality analyses, based on protein bands in variations of irrigation, do not indicate any protein differences deriving from water stress.