Yabancı uyruklu öğrencilerin hak ve özgürlüklere saygı değerine ilişkin görüşleri: Kastamonu ili örneği
Opinions of foreign students about the value of respect forri̇ghts and freedoms: Example of Kastamonu province
  1. Tez No: 534925
  2. Yazar: SALİM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN ÜNAL İBRET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Hak ve Özgürlüklere saygı, Yabancı uyruklu öğrenciler, Social Studies, Respect for Rights and Freedoms, Foreign Students
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma Kastamonu'da öğrenim gören yabancı uyruklu 6. sınıf Sosyal Bilgiler öğrencilerinin hak ve özgürlüklere saygı değerine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla, 2016-2017 öğretim yılında Kastamonu il merkezinde bulunan ortaokullarda öğrenim gören 15 yabancı uyruklu öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinde olgubilim deseni kullanılmıştır. Kullanılan veriler odak grup görüşmesi yoluyla elde edilmiştir. Yabancı öğrencilere hak ve özgürlüklere saygı değeri ile ilgili araştırmacı tarafından hazırlanan 20 soru sorularak ve hak ve özgürlükler ile ilgili resim çizdirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin kişi hakları, sosyal ve ekonomik haklar ile ilgili görüş bildirirken siyasi haklarla ilgili herhangi bir görüş belirtmedikleri görülmektedir. Ülkelerinde suç olarak bildikleri şeylerin aslında kendi hak ve özgürlükleri olduğunu öğrendikleri belirtmişlerdir. Kendileri için hak ve özgürlüklere saygı değerinin ayrı bir ders olarak verilmesi, hak ve özgürlüklere saygı duymayanların cezalandırılması gerektiğini belirtmişlerdir. Değerleri aktarmak için sorumlulukları olduklarını bunu eğitim ile gerçekleştirebilecekleri, değer eğitiminde öğrencilerin tümünün öğretmeni rol model aldıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu araştırma sonuçlarından anlaşıldığı üzere, Sosyal Bilgiler dersinin temel amacı olan iyi bir vatandaş yetiştirmede toplumlar tarafından kabül gören değerlerin önemi oldukça fazladır. Bu sebeple değer eğitimi okullarda ders olarak verilmesi ve değer eğitimi hususunda öğrencilerin rol model aldıkları öğretmenlerin seminer ve kurslarla bu konuda yetiştirilmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 15 foreign students studying in secondary schools in Kastamonu province center during the 2016-2017 school year in order to determine the opinions of the 6th grade Social Studies students of Kastamonu on the respect value of rights and freedoms. Phenomeology as qualitative research methods were used in this study. The data were collected from focus group interview. Asked 20 questions prepared by the researcher about the value of respecting rights and freedoms to foreign students and drawing pictures about rights and freedoms. The obtained data were analyzed by content analysis. According to the results of the study, students do not express any opinion on political rights when they express opinions on individual rights, social and economic rights. They have learned that what they know as crime in their country is in fact their own rights and freedoms. The fact that the value of respect for rights and freedoms as a separate lesson for them has to be punished for those who do not respect rights and freedoms. They have come to the conclusion that all of the students in value education are modeling the role of teachers in carrying out their responsibilities to convey values, through education. As it is understood from the results of this research, the values that are accepted by the societies with a good citizen education which is the main aim of the Social Studies Course are significant. For this reason, Value Education can be suggested to be taught in schools and to educate the teachers that the students take role models about value education with seminars and courses.