Devşirme sporcuların türk atletizmine olan etkilerinin incelenmesi
The research of gathering sportsmen's effects to turkish athletism
- Tez No: 535111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atletizm, Devşirme, Spor, Foreign athletes racin under the flag of turkey, atheletics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı; son yıllarda ülkemizde sıkça uygulanmakta olan, uluslararası müsabakalarda milli forma adı altında yarışan devşirme sporcuların Türk atletizmine etkilerini ve olumlu, olumsuz yönlerini incelemektir. Türk sporcular ve antrenörler arasında devşirme sporculara bakış nasıl? Bu sporcuların ülke sporuna katkısı hakkında ne düşünüyorlar? Devşirme sporcuların başarıları nelerdir? Devşirme sporcularla olan çalışmalarda görülen güçlükler nelerdir? Bu ve benzeri soruların yanıtlanması Türkiye bayrağı altında spor yapan Devşirme sporcularla çalışmada yaşanabilecek güçlüklere ve izlenebilecek olası yöntemlere rehber olacaktır. Yapılan bu araştırma veri toplama aracı olarak katılımcıların sorulara verdikleri görüşler ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada 20 sporcu, 15 antrenör ile görüşülmüştür. Antrenörler ile 15 soruluk bir görüşme sporcularla ise 16 soruluk bir görüşme tutanağı düzenlenmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler, yazıya dökülmüştür. Araştırmanın sonunda Devşirme Sporcuların uluslararası müsabakalarda madalya kazandırdığını ancak Türk Atletizmine ivme kazandırmak ve Türkiye'nin Dünya ülkeleri tarafından daha fazla tanınması ve ülke reklamının yapılması gibi nihai hedefleri karşılamada başarısız oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the positive and negative aspects of foreign athletes racing under the name of Turkish athletics in international competitions, which is often applied in recent years. What do Turkish sportsmen and coaches think about foreign athletes racing the name of Turkish athletics? What do these athletes think about their contribution to the sport of the country? What are the achievements of them? What are the difficulties seen in the work with them? Answering these and other questions guides to possible methods to difficulties that can be experienced in working with foreign sports athletes racing under the name of Turkey and under the flag of Turkey. This research has been limited to answers given by participants which they had been questioned to collect data.20 sportsman 15 coaches participated in this research.15 questions asked to coaches and 16 questions sportsman to prepare interview record. All interviews are recorded in writing. In conclusion findings shown that Sportsman that converted to Turkish Citizenship won some medals but in higher goals like to promote Turkey's recognition by other countries and to advertise Turkey they have failed.