Firmaların BIST kurumsal yönetim endeksine alınmasının hisse senedi getirisine etkisi
The effect of corporations taken into BIST corporate governance index on stock return
- Tez No: 535155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim Endeksi, Hisse Senedi Getirisi, Anormal Getiri, Kümülatif Getiri, Olay Çalışması, Borsa İstanbul, Corporate Governance, Corporate Governance Index, Stock Return, Abnormal Return, Cumulative Return, Event Study, Borsa Istanbul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, firmaların BİST Kurumsal Yönetim Endeksine alınmalarına ilişkin yapılan duyuruların, istatistiksel olarak anlamlı bir anormal veya kümülatif anormal getiriye neden olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmada olay çalışması yöntemi kullanılmıştır. -10 gün ile +10 günlük olay penceresi kullanılmış ve olay penceresinde yer alan her gün için ortalama anormal getiri oranlarının, olay penceresinde yer alan seçilmiş zaman aralıkları için de kümülatif ortalama anormal getiri oranlarının istatistiksel olarak anlamlı olup almadığı parametrik ve parametrik olmayan testlerden faydalanılarak test edilmiştir. Çalışma, 2007-2018 yılları arasında BİST Kurumsal Yönetim Endeksine alınan 59 firmayı kapsamaktadır. Çalışmada, kurumsal yönetim endeksine alınma olayını takip eden ilk işlem gününde, hisse senetlerinin ortalama anormal getiri volatilitesinin diğer günlere göre daha fazla olduğu, kümülatif anormal getirilerde ise volatilitenin -10 günden olay gününe yaklaştıkça azaldığı, olay gününden +10. güne yaklaştıkça da arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca olay tarihinden önceki günlerde kümülatif ortalama anormal getirilerin pozitif, olay tarihinden sonraki günlerde ise negatif olduğu görülmüştür. 21 günlük olay penceresinde, sadece 4 güne (olay gününden önceki 7. gün, olay gününü takip eden 3., 4. ve 10. gün) ait ortalama anormal getiriler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ancak bu günlerden sadece olay gününden önceki 7. güne ait anormal getiri ortalamasının işareti pozitifken, diğer günlere ait anormal getiri ortalamalarının işaretleri negatif çıkmıştır. 15 farklı olay penceresinden, sadece kurumsal yönetim endeksine alınmaya ilişkin duyurunun yapıldığı gün ile bu günü takip eden 3. ve 4. günler kümülatif ortalama anormal getirilerin istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak söz konusu olay pencerelerine ait ortalama kümülatif anormal getirilerin işaretleri negatif çıkmıştır. Ortalama anormal getiri oranları ile kümülatif ortalama anormal getiri oranları için yapılan testlerden elde edilen bulgular üzerinden genel bir değerlendirme yapıldığında, yatırımcıların; firmaların kurumsal yönetim endeksine gireceğine dair bilgiyi kullanarak, piyasa getirisinin üzerinde bir getiri sağlayamadıkları, bunun da yarı güçlü formda piyasa etkinliği hipotezini destekler nitelikte deliller sunduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search whether the announcements of corporations about which are taken into BIST Corporate Governance Index caused to a statistically significant abnormal or cumulative abnormal return. In the study, event study theory has been used. -10 and +10 event window has been used. Whether the rates of cumulative average abnormal return are statistically significant or not has been tested with the help of parametric and non parametric tests, for each day in the event window, the rates of average abnormal return, along with for various time ranges on the event day. The study encompasses 59 corporations which were taken into BIST Corporate Governance Index between years 2007 and 2018. In the study, the volatility of average abnormal return of stocks are detected as more compared to the other days, on the very first trading day right after taken into corporate governance index. On the other hand, it is detected that volatility on cumulative abnormal return decreases as it comes closer from -10th day to the event day; and increases from the event day as it is closer to +10th day. Furthermore, before the days of event date, it is seen that cumulative average abnormal returns are positive in contrast to after the days of event date as they are negative. In the event window out of 21 days, the average abnormal returns which belong to only 4 days can be considered as statistically significant (7th day before the event day; 3rd, 4th and 10th days following the event day). However, just the 7th day's abnormal return average before the event day is positive while the other days' abnormal return average is negative. It has been concluded that out of 15 different event windows, only the day in relation with the announcement which is taken into corporate governance index and the following 3rd and 4th days of cumulative average abnormal returns are statistically significant. However the indications for average cumulative abnormal returns of the mentioned event windows turned out to be negative. Once The findings from the tests done for average abnormal return rates and cumulative average abnormal return rates are evaluated, investors; using the information of corporations' going into corporate governance index can not get benefit above the market return and thus it can be said that this presents findings in terms of the effective market hypothesis at half power form.