18 – 21 yaş aralığındaki üniversite öğrencilerinin antropometrik el ölçümleri ve bu ölçümlerin belli vücut ölçüleriyle karşılaştırılması
Hand anthropometry and comparison of these measurements with certain body measurements of 18 -21 years old university students
- Tez No: 535159
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLER YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: antropometri, vücut proporsiyonları, Hand, anthropometry, body proportions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışma ile 18 – 21 yaş aralığındaki üniversite öğrencilerinin antropometrik el ölçümleri, ve bu ölçümlerin belli vücut ölçüleriyle karşılaştırılmasıyla elde edilen sonuçlar değerlendirilerek, ortopedi, plastik cerrahi, antropoloji, ergonomi, adli tıp ve biyomedikal mühendislik gibi birçok alanda esas teşkil edebilecek ölçümlerin bilimsel olarak ortaya konması hedeflenmektedir. Giriş: Yapılan antropometrik çalışmalarda gerek el gerekse diğer vücut bölümlerinin toplumlar ve cinsiyetler arasında, genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle farklılıklar gösterdiği belirtilmiştir. Bu farklılıkların ortaya konulması toplumlara veya gruplara özel alet, eldiven, kıyafet gibi tüketim araçlarının üretilmesinde, ayrıca kişiye özel vücut protezi üretimi ve ayrılmış vücut parçalarından cinsiyet tayini gibi tıbbi ve adli konularda yardımcı olacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma sırasında ölçümler modifiye bir anatomik kumpas, mezura ve hassas terazi ile yapıldı, direkt ölçüm yöntemi kullanıldı. Tüm ölçümler, ölçüm konusunda deneyimli aynı kişi tarafından yapıldı. Araştırmaya 159 kadın ve 141 erkek, 300 kişi dahil edildi. Boy, kilo, üst ekstremite uzunluğu, el uzunluğu, el ayası uzunluğu, el genişliği, el parmak uzunlukları, el bileği genişliği, el bileği çevresi ve el çevresi ölçümleri yapıldı. Sonuçlar uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Sonuç: El antropometrik ölçümleri ve oranları ile ilgili yeni ortalama değerler belirlenerek literatür ile karşılaştırıldı. Erkeklerin anlamlı olarak daha büyük el ölçümlerine sahip olduğu, 2. parmak / 4. parmak oranın kadınlarda yüksek olmasına karşın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulundu. Dominant el kullanımına bağlı olarak bireylerde iki el arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirtildi. BMI ve el genişliği ile el çevresinin doğru orantılı olarak korelasyon gösterdiği ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate anthropometric measurements and comparison of these measurements with certain body measurements of 18 – 21 years old university students and prove these with scientific methods so that these results can serve as basis for fields like artistic anatomy, orthopedics, plastic surgery, anthropology, ergonomics, forensic science and biomedical engineering. Introduction: In anthropometric studies, it's been shown that hand, as well as other body part measurements, demonstrate differences between populations and gender by genetic and environmental factors. Defining these differences will help designing tools, gloves, clothes and personalized body prosthesis and also in medical and forensic science subjects like estimating sex from dismembered body parts. Material and Method: A modified anatomical calliper, measuring tape, and precision bascule are used and direct measurement technique is prefered. All measurements are taken by the same person who's experienced in measuring. 300 people (159 women and 141 men) are included. Height, weight, upper limb, hand, palm, and finger length, hand and wrist breadth, wrist and hand circumference are measured. Results are evaluated with proper statistical methods. Conclusion: New mean values for hand anthropometric measurements and proportions are defined and compared to literature. It's been found that men have significantly larger hand, and despite women having higher values, there's no significant difference between women and men in terms of second to fourth finger length ratio. It's been determined that there's no relation between dominant hand usage and hand measurements. A positive correlation between BMI, and hand breadth and circumference has been shown.