Investigation of the effects of plant phenolic oleuropein on expression levels of xenobiotic metabolizing enzymes along with potential cytotoxic and genotoxic impact on human colon cancer cell line HT-29
Bitki fenoliği oleuropeinin HT-29 kolon karsinoma hücre hattı üzerine olan sitotoksik ve genotoksik etkilerinin ksenobiyotik metabolize eden enzimlerin protein ekspresyonlarına olan etkisi ile birlikte araştırılması
  1. Tez No: 535193
  2. Yazar: EZGİ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ADALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oleuropein, HT-29, CYP1A1, GSTM1, NQO1, Oleuropein, HT-29, CYP1A1, GSTM1, NQO1
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kolon kanseri malign gelişim ile sonuçlanabilen ve özellikle gelişmiş batılı ülkelerde sıkça rastlanan önemli bir sağlık sorunudur. Günümüzde kolon kanseri tedavisinde birçok yöntem kullanılmakta ve bu yöntemler pek çok yan etki doğurmaktadır. Bu yan etkilerin varlığını ortadan kaldırmak ya da azaltabilmek için daha az yan etkiye sahip doğal veya yapay kanser önleyici moleküller bulmak kanser araştırmalarında ciddi öneme sahip konular arasındadır. Bilim adamları bu moleküllere duyulan ilginin artması ile birlikte, fitokimyasal ve ksenobiyotiklerin metabolizmalarını, antioksidan, anti-kanserojen özelliklerini de araştırmaya başlamışlardır. Bitkilerde yaygın olarak bulunan en az beş bin tane fenolik madde tanımlanmış ve zeytin yaprağı ve meyvesinde bulunan oleuropein fenoliğinin kanser hücresi oluşumuna ve metastazına olan etkisi gösterilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda, bu çalışmanın amacı oleuropeinin HT-29 insan kolon kanseri hücrelerinde sitokrom P450 ve faz II enzim sistemleri üzerine olan olası etkileri ile sitotoksik ve genotoksik etkilerini in vitro düzeyde araştırmaktır. Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, oleuropein muamelesi sonrası HT-29 kolon kanseri hücrelerinin CYP1A1, GSTM1 ve NQO1 protein ekspresyonlarında azalma görülmüştür. Ayrıca, oleuropeinin artan dozları kolon kanseri hücrelerinde sitotoksisiteye ve DNA hasarında da artışa neden olmuştur. Sonuç olarak, mevcut çalışma ile bir bitki fenoliği olan oleuropeinin kolon karsinom hücreleri üzerine olan sitotoksik ve genotoksik etkisi gösterilmiştir. Oleuropeinin kanser hücrelerine olan anti-proliferatif etkisini ksenobiyotik metabolize eden CYP1A1, GSTM1 ve NQO1 enzimlerinin protein ekpresyonlarını düzenleyerek gerçekleştirebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Colon cancer is one of the major health problems causing malignancies and is frequently encountered in developed western countries. Today, in the treatment of colon cancer, several methods are used, mostly with adverse effects. In order to reduce the consequences of side effects usage of natural or artificial anti-cancer molecules is a serious topic in the cancer research area. Scientists began to perform research to find anti-carcinogenic phytochemicals and xenobiotics with anti-carcinogenic potentials. Until now, at least five thousands phenolic compounds have been described and oleuropein is one of the substantial phenolic compounds whose effects were determined on formation of cancer cells. In the light of this information, this study was aimed to identify potential oleuropein effects on colon cancer cell proliferation, DNA damage formation and protein expressions of CYP1A1, GSTM1 and NQO1 enzymes at in vitro level. In order to achieve goals of this study, HT-29 colon cancer cells were grown and treated with increasing oleuropein doses, and IC50 value was determined as 600 µM. Effects of oleuropein on DNA damage formation and protein expressions were studied by Comet assay and Western Blotting, respectively. Oleuropein treatment caused decrease in protein expression levels of CYP1A1, GSTM1 and NQO1 enzymes. Oleuropein also caused increase in DNA damages of the colon cancer cells in a dose dependent manner. In conclusion, the results of this study showed that oleuropein inhibits the proliferation of colon carcinoma cells by affecting the DNA damage formation and protein expression of CYP1A1, GSTM1 and NQO1 enzymes.