Ellajik asit ve oleuropein'in DMS-114 ve NCI-h460 akciğer kanser hücre hatları üzerinde antiproliferatif, antiinflamatuar ve apoptotik etkilerinin incelenmesi
Investigation of the antiproliferative, anti-inflammatory and apoptotic effects of ellagic acid and oleuropein on DMS-114 and NCI-H460 lung cancer cell lines
- Tez No: 929990
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ UYSAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT EMRE KIZIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, DMS-114, Ellajik Asit, H460, Oleuropein, H460, DMS-114, Oleuropein, Ellagic Acid, Lung Cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Akciğer kanseri, dünya genelinde en sık rastlanan ve en ölümcül kanser tiplerinden biridir. Erken evrede teşhis edilmediği sürece, sağ kalım oranları oldukça düşüktür. Geleneksel tedavi yöntemleri arasında cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi bulunmaktadır. Ancak bu tedavilerin etkinliği sınırlı olabileceğinden, yapılan çalışmalar tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerine yönelmektedir. Bu bağlamda genellikle yan etkilerinin azlığı ve bağışıklık sistemini destekleyici özellikleri nedeniyle bitkilerin doğal bileşenlerinin etkileri araştırılmaktadır. Oleuropein, zeytin bitkisinde doğal olarak bulunan bir fenolik bileşik olup antioksidan, antiinflamatuar ve antikanser özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Benzer şekilde, ellajik asit, çeşitli meyve ve kuruyemişlerde bulunan bir polifenol olarak antikanser mekanizmalar üzerindeki etkileriyle bilimsel literatürde geniş yer bulmaktadır. Bu çalışmada, polifenolik bir bileşik olan oleuropein ve ellajik asitin insan küçük hücreli akciğer kanseri (DMS114) ve insan küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (H460) hücre hatlarında in vitro olarak antiproliferatif, antiinflamatuar ve apoptotik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, oleuropein ve ellajik asitin sağlıklı akciğer hücresi MRC-5 üzerindeki biyolojik etkileri de araştırılmıştır. Bu polifenolik bileşiklerin H460, DMS-114 ve MRC-5 hücre hatlarında doza ve zamana bağlı olarak sitotoksisite düzeyleri WST-8 ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, iki doğal bileşik olan oleuropein ve ellajik asitin ayrı ayrı ve kombine uygulamalarının, kanser hücrelerinde sitotoksisiteye neden olurken sağlıklı hücrelerde de toksisiteye neden olmadığını ortaya koymuştur. Kanser hücrelerinde oleuropein ve ellajik asitin, apoptozun temel düzenleyici proteinlerinden biri olan kazpas-3'ü aktive etmesi ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Bu sonuçlar apoptozun uyarılarak hücre ölümünün programlanmış bir mekanizma ile gerçekleştiğini doğrulamaktadır. Bu proteinin aktivasyonu, kanser hücrelerinde kontrollü bir şekilde hücre ölümünü sağlaması nedeniyle terapötik hedef olarak oldukça önemlidir. Ayrıca, oleuropein ve ellajik asit uygulamasının, inflamasyon ve tümör progresyonu ile yakından ilişkili olan siklooksijenaz-2 (COX-2) enziminin ekspresyon seviyelerini anlamlı derecede inhibe ettiği ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. COX-2 inhibisyonu, kanser hücre proliferasyonunun baskılanması ve tümör mikroçevresinin inflamatuar özelliklerinin azaltılması yönünden önemli bir katkı sağlamaktadır. Ek olarak, oleuropein ve ellajik asitin, geleneksel kanser tedavileri ile kombine edildiğinde bu tedavilerin etkinliğini artırabilme potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Bu bileşiklerin, kemoterapi ve radyoterapi gibi standart tedavi yöntemleri ile birlikte kullanıldığında, kanser hücrelerine karşı sinerjik etkiler göstererek tedavi başarısını artırabileceği ve sağlıklı dokular üzerindeki yan etkileri azaltabileceği öne sürülmektedir. Bu durum, oleuropein ve ellajik asitin sadece bağımsız terapötik ajanlar olarak değil, aynı zamanda mevcut tedavi stratejilerini destekleyen tamamlayıcı ajanlar olarak da değerlendirilebileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, oleuropein ve ellajik asit, belirgin sitotoksisite özellikleri ile sağlıklı hücrelere zarar vermeyen, akciğer kanseri tedavisi için potansiyel ajanlar olarak öne çıkmaktadır. Bu tez çalışması ile oleuropein ve ellajik asitin, H460 ve DMS-114 hücre hatlarında kazpas-3 aktivasyonunu artırarak apoptozun indüksiyonuna ve COX-2 enzim aktivitesini inhibe ederek inflamasyonun baskılanmasına yol açtığı belirlenmiştir. Ayrıca, geleneksel tedavi yöntemleri ile kombinasyon halinde kullanılabilme potansiyelleri, bu bileşiklerin antikanser etkinliklerini daha da güçlendirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Antiproliferative, Anti-inflammatory and Apoptotic Effects of Ellagic Acid and Oleuropein on DMS-114 and NCI-H460 Lung Cancer Cell Lines Lung cancer is one of the most common and deadliest types of cancer worldwide. Unless diagnosed at an early stage, survival rates are quite low. Traditional treatment methods include surgery, chemotherapy and radiotherapy. However, since the effectiveness of these treatments may be limited, studies are turning to complementary and alternative treatment methods. In this context, the effects of natural components of plants are generally investigated due to their low side effects and immune system-supporting properties. Oleuropein is a phenolic compound naturally found in the olive plant and stands out with its antioxidant, anti-inflammatory and anticancer properties. Similarly, ellagic acid, as a polyphenol found in various fruits and nuts, is widely covered in the scientific literature with its effects on anticancer mechanisms. This study aimed to investigate the antiproliferative, anti-inflammatory and apoptotic effects of polyphenolic compounds oleuropein and ellagic acid on human small cell lung cancer (DMS114) and human non-small cell lung cancer (H460) cell lines in vitro. Additionally, the biological effects of oleuropein and ellagic acid on healthy lung cell MRC-5 were also investigated. The dose- and time-dependent cytotoxicity levels of these polyphenolic compounds in H460, DMS-114 and MRC-5 cell lines were analyzed with WST-8. Research findings have revealed that separate and combined applications of two natural compounds, oleuropein and ellagic acid, cause cytotoxicity in cancer cells but do not cause toxicity in healthy cells. It was determined by ELISA method that oleuropein and ellagic acid activate caspas-3, one of the main regulatory proteins of apoptosis, in cancer cells. These results confirm that cell death by inducing apoptosis occurs through a programmed mechanism. Activation of this protein is very important as a therapeutic target because it ensures controlled cell death in cancer cells. In addition, it was determined by the ELISA method that oleuropein and ellagic acid application significantly inhibited the expression levels of the cyclooxygenase-2 (COX-2) enzyme, which is closely related to inflammation and tumor progression. COX-2 inhibition makes an important contribution to suppressing cancer cell proliferation and reducing the inflammatory properties of the tumor microenvironment. In addition, it was determined by the ELISA method that oleuropein and ellagic acid application significantly inhibited the expression levels of the cyclooxygenase-2 (COX-2) enzyme, which is closely related to inflammation and tumor progression. COX-2 inhibition makes an important contribution to suppressing cancer cell proliferation and reducing the inflammatory properties of the tumor microenvironment. In conclusion, oleuropein and ellagic acid stand out as potential agents for the treatment of lung cancer, which do not harm healthy cells with their pronounced cytotoxicity properties. With this thesis study, it was determined that oleuropein and ellagic acid caused the induction of apoptosis by increasing the activation of caspas-3 in H460 and DMS-114 cell lines, and the suppression of inflammation by inhibiting COX-2 enzyme activity. Furthermore, their potential to be used in combination with conventional treatment methods suggests that these compounds may further strengthen their anticancer activity.