Akciğer kanseri hücrelerinde oleuropeinin TLR sinyal yolağı ve NF-KB ekspresyonu üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of oleuropein on the TLR signaling pathway and NF-KB expression in lung cancer cells
- Tez No: 1004203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞUKAN MUTLU, DOÇ. DR. MÜCAHİT SEÇME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Bitki fenolikleri, Anticancer, Plant phenolics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoinformatik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Biyoinformatik Bilim Dalı
Özet
Akciğer kanseri, dünya genelinde kanser kaynaklı ölümlerin başında gelmekte olup, mevcut tedavi yöntemlerinin yan etkileri ve gelişen kemoterapi direnci yeni terapötik stratejilerin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, zeytin (Olea europaea L.) ağacının temel fenolik bileşeni olan oleuropeinin, küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hücre hatları (H1395 ve H1650) ile sağlıklı akciğer epitel hücre hattı (BEAS-2B) üzerindeki antitümör potansiyeli ve bu süreçte Toll-benzeri reseptör (TLR) ve NF-kB sinyal yolaklarının rolü araştırılmıştır. Hücre canlılığı, MTT testi ile 24 ve 48 saatlik uygulamalar sonunda değerlendirilmiştir. Oleuropeinin her iki kanser hücre hattında doz ve zaman bağımlı sitotoksik etki sergilediği belirlenmiştir. 48. saat sonunda hesaplanan yarı maksimum inhibitör konsantrasyon (IC50) değerleri H1395 hücreleri için 226,0 µM, H1650 hücreleri için 360,8 µM olarak belirlenirken, sağlıklı BEAS-2B hücrelerinde 1000 µM gibi yüksek dozlarda dahi canlılığın %50'nin üzerinde korunduğu gözlenmiştir. 48 saatlik IC50 dozlarının uygulanması sonrası RT-qPCR yöntemiyle TLR1-10 ve NF-kB gen ekspresyonları, ELISA yöntemiyle ise TLR4, TLR8 ve NF-kB protein seviyeleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, oleuropeinin TLR ve NF-kB yolaklarını hücre hattına özgü şekilde modüle ettiğini ortaya koymuştur. H1395 hücrelerinde TLR ailesinin tamamında ve NF-kB düzeylerinde anlamlı bir inhibisyon görülürken H1650 hücrelerinde özellikle TLR2, TLR5, TLR6, TLR8 ve NF-kB düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmıştır. Sonuçlar oleuropeinin akciğer kanserinin farklı alt tiplerinde inflamatuvar yanıtı inhibe ederek ya da indükleyerek antikanser etki gösterme potansiyelini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the leading cause of cancer-related deaths worldwide, and the side effects of existing treatment methods along with emerging chemotherapy resistance necessitate the development of new therapeutic strategies. In this study, the antitumor potential of oleuropein, the primary phenolic component of the olive tree (Olea europaea L.), and the role of Toll-like receptor (TLR) and NF-kB signaling pathways were investigated in non-small cell lung cancer (KHDAK) cell lines (H1395 and H1650) and a healthy lung epithelial cell line (BEAS-2B). Cell viability was evaluated using the MTT assay after 24 and 48 hours of treatment. It was determined that oleuropein exhibited dose- and time-dependent cytotoxic effects in both cancer cell lines. At the end of 48 hours, the half-maximal inhibitory concentration (IC50) values were determined as 226.0 µM for H1395 cells and 360.8 µM for H1650 cells, while viability remained above 50% in healthy BEAS-2B cells even at high doses such as 1000 µM. Following the application of 48-hour IC50 doses, TLR1-10 and NF-kB gene expressions were determined by RT-qPCR, and TLR4, TLR8, and NF-kB protein levels were determined by ELISA. The findings revealed that oleuropein modulates TLR and NF-kB pathways in a cell-line-specific manner. While a significant inhibition was observed in the entire TLR family and NF-kB levels in H1395 cells, a statistically significant increase was detected in H1650 cells, particularly in TLR2, TLR5, TLR6, TLR8, and NF-kB levels. The results demonstrate the potential of oleuropein to exert anticancer effects by inhibiting or inducing inflammatory responses in different subtypes of lung cancer.