Mısır sinema filmlerinin izlerkitle üzerindeki etkisi ve 'kötü' karakterlerin topluma yansıması
Thug character in the Egyptian films and its reflection on Egyptian society
  1. Tez No: 535222
  2. Yazar: ABDELRAHMAN ELBOGHDADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NİLÜFER PEMBECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: ZORBALIK, MISIR, MISIR FİLMİ, TOPLUM, SİNEMA, THUG, EGYPT, EGYPTIAN MOVIES, SOCIETY, CINEMA
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sinemanın önemi, en önemli eğlence aktivitelerinden biri olmasından ileri gelmektedir. Aynı zamanda, tüm izleyiciler tarafından en çok tercih edilen ve en çok katılım gösterilen aktivitedir. Sinema, izleyicilerin dikkatini çekip görselleri ve fikirleri bilinç ve zihne aktarma potansiyeli sayesinde muazzam bir izleyici etkileme yetisine sahiptir. Böylece, sinema kültürü insanların kültürü haline gelir. Aynı zamanda eşsiz bir kültürel yaratıcılık yöntemi olan sinema anlayışımızı, hislerimizi ve hayata karşı bakış açımızı etkileyerek hem kişisel hem de kitle düzeyinde bilinç yaratmanın temel yapıtaşlarından biridir. Bu araştırma,“Halk Kahramanı”(kötü) olarak yansıtılan“Zorba Figürünün”altını çizerek zorbaların suçlu davranışlarının bir tür cesaret örneği olarak gösterildiğini ve bunun da toplumsal ve etik sistemlerle çeliştiğini kanıtlamaktadır. Bu davranışlar film boyunca veya drama bağlamında doğrulanmış ve bu da izleyicileri zorba“kahramana”karşı empati duymaya sevk etmiştir. Mısır filmleri genel anlamda toplum sorunlarına değinir ve buna göre özellikle 25 Ocak 2011'deki devrimden sonra yapısı değişen toplumun yeni gerçekliklerini yansıtırken zorbaları halk kahramanı olarak gösterme eğilimi taşır. Sinema giderek daha çok suç ile üst ve alt sınıflar arasındaki çatışmaya odaklanmaktadır. Bu da Mısır toplumunun pek çok diğer toplum gibi artan suç olaylarından mustarip olduğu anlamına gelmektedir. Suç oranlarını azaltmaya yönelik çabalara rağmen, günden güne sadece suç sayısında değil, aynı zamanda bilimsel ve teknolojik gelişmelere ayak uyduran suç tiplerinde de artış gözlemleniyor. Yapılan suç araştırmaları da son on yılda suç işleme yöntemleri konusunda suçun gelişimindeki gerçekliği ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The importance of cinema lies in its being one of the most important entrainment activities. It is also more preferable and most seen among all spectators. Cinema enjoys tremendous ability to affect spectators, because of its potential to attract spectators and push further into their conscience and mind. On the other hand, cinema is also one of the ways, a distinct method of cultural creativity and it is one of the building awareness sources on both personal and mass level through influencing consciousness and feeling and forming our point of view for life. The research proves that films highlighted“The Thug Figure”and presented it as a“Folk Hero”, (mis) presenting thug criminal behavior as a kind of bravery, which actually contradicts with social and ethical system. These behaviors were justified during the film or in the dramatic context, which pushes the spectators to have empathy for the thug“hero”. Egyptian films in general, discussed community issues and problems; accordingly films tend to present thug as a folk hero while mirroring new realities of the community whose structure has changed especially after 25th January 2011 revolution. Cinema continues on focusing more on crimes and conflict between higher and lower castes. That means that Egyptian community suffers from criminal phenomenon outbreak as much as just like many other communities. Despite efforts to limit crime outbreak, we notice day after day increase not only in the number of crimes but also regarding the type of those crimes that keep pace with scientific and technological progress the community witnessing. The criminal studies also revealed truth about crime development during the last ten years in terms of commission means and implementation.