Mısır sinemasının mısır toplumundaki siyasi ve sosyal sorunlara bakışı: Yusuf Şahin sineması bir inceleme
Egyptian cinema's view of political and social problems in Egyptian society: A review of Yusuf Shahin cinema
- Tez No: 901668
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Mısır Sinemasi, Sinema, Yusuf Şahin, Siyasal ve Sosyal sorunlar, Egypt, Egyptian Cinema, Cinema, Yusuf Şahin, Political and Social Problems
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, Mısır sinemasının Mısır'daki siyasi ve sosyal sorunlara bakış açısını, Mısır sinema tarihinin ve Arap dünyasının en önemli yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen yaratıcı yönetmen Yusuf Şahin'in dört önemli filminin betimsel analizini kullanarak ele almaktadır. Yusuf Şahin, kendine özgü sinematik tarzı ve keskin siyasal ve sosyal eleştirileri ile tanınır. Seçilen dört film:“Seçim”(1971),“Kuş”(1972),“Sapık Oğlanın Dönüsü”(1976) ve“Bir Kaos”(2008), Yusuf Şahin'in bu filmler aracılığıyla Mısır'ın 1967 Yenilgi Savaşı, 1973 Ekim Savaşı ve merhum Hüsnü Mübarek dönemi sonrasındaki büyük meselelerine ışık tutmasını sağlamıştır. Bu çalışma, Yusuf Şahin'in filmlerinin sosyal ve siyasi derinliğini analiz eden bir yüksek lisans tezi kapsamında yer almakta olup, Mısır Arap Cumhuriyeti'ndeki siyasi gelişmeler ve yönetim sisteminin monarşiden cumhuriyete geçişinden itibaren merhum Cumhurbaşkanı Muhammet Necib'den günümüz Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'ye kadar uzanan siyasi dönemlerin incelenmesi ile başlamaktadır. Bu siyasi dönemler, Mısır'ın siyasal ve sosyal yapısını doğrudan etkileyen ve Yusuf Şahin'in eserlerinin de etkilendiği bağlamı oluşturan olaylar ve dönüşümlerle doludur. Bu çalışmada ayrıca Yusuf Şahin'in hayatı, yetişmesi, Mısır sineması ile olan başlangıçları, filmlerinde ele aldığı konular ve Mısır sineması üzerindeki büyük etkisi tanıtılmaktadır. Yönetmen Yusuf Şahin, Mısır toplumunun gerçekliğini sanatsal ve eleştirel bir bakış açısıyla anlamak için zengin ve çeşitli bir kaynak olarak kabul edilir. Filmleri, siyasi istikrar, insan hakları, kadın sorunları, sivil özgürlükler, yolsuzluk, yoksulluk ve işsizlik gibi karmaşık ve önemli meseleleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the perspective of Egyptian cinema on political and social issues in Egypt through the descriptive analysis of four key films by the creative director Youssef Chahine, considered one of the most prominent directors in Egyptian and Arab cinema history. Youssef Chahine is known for his unique cinematic style and sharp social and political critiques. The selected four films:“Selection”(1971),“Bird”(1972),“Return of the Perverted Boy”(1976), and“It's a Chaos”(2008), have allowed Youssef Chahine to shed light on major issues in Egypt post the 1967 Defeat War, 1973 October War, and during the late Hosni Mubarak era. This study is part of a master's thesis analyzing the social and political depth of Youssef Chahine's films, beginning with an examination of political developments in the Arab Republic of Egypt, from the transition from monarchy to republic under President Gamal Abdel Nasser to the current President Abdel Fattah el-Sisi. These political periods are rich with events and transformations that directly influenced Egypt's political and social structure, forming the context that also influenced Youssef Chahine's works.Additionally, this study introduces Youssef Chahine's life, upbringing, early involvement in Egyptian cinema, the themes he addresses in his films, and his significant impact on Egyptian cinema. Youssef Chahine is considered a rich and diverse source for understanding Egyptian society through an artistic and critical lens. His films tackle complex and crucial issues such as political stability, human rights, women's issues, civil liberties, corruption, poverty, and unemployment.