The effect of Egyptian films in Arab cinema
Mısır filmlerinin Arap sinemasına etkisi
- Tez No: 723675
- Danışmanlar: Prof. Dr. NİLAY ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Lumière kardeşler, Arap sineması, Mısır, film endüstrisi
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Şimdiye kadar sunulan ilk Mısır sahneleri, 1895 ile 1907 arasındaki Lumiere Kardeşler dönemine kadar uzanıyor. Bu sahneler Mısır sinemasının başlangıcı olarak kabul edildi. Sinema Mısır'da, Mısır filmleri üretmek için İskenderiye'deki bir İtalyan şirketi aracılığıyla başladı; Bundan sonra birkaç yapım şirketi ortaya çıktı; Gösterilen en ünlü belgesel filmler arasında“Hac için Al Mahmal”ve“Saad Zaghloul'un Sürgünden Yolculuğu”yer aldı. Bundan sonra tabii ki Mısır sinemasının tarihini yıllara yayar. Bu çalışma, Mısır sinemasını Arap sineması yapan nedenleri inceleyerek, Arap ülkeleri sinemasıyla karşılaştırarak, Mısır sinemasının bu ülkeleri aile değerleri, evlilik, tanıdık, kadın özgürlüğü ve hatta şarkı söyleme, moda gibi konularda nasıl etkilediğini incelemektedir. bu filmlerde gösterildi. Kuşkusuz, bu sinema geçen yüzyılın otuzlu yıllarından günümüze kadar olan dönemlerden ve aşamalardan geçmiştir, ancak Mısır filmlerinin folklordaki muazzam ivmeden, popüler ve dini mevsimlerin çeşitliliğinden ve ifade çeşitliliğinden nasıl yararlandığını. Çalışma, başarılı sinemanın bileşenlerine sahip olmasına ve Asya ile Afrika arasındaki coğrafi konumuna rağmen Mısır sinemasının küresele ulaşmasını engelleyen sebeplere ve değişimlere ışık tuttu ve kültürler.
Özet (Çeviri)
The first Egyptian scenes ever presented stretch back to the era of the Lumiere Brothers between 1895 and 1907. These scenes were considered to be the beginning of Egyptian cinema. Cinema began in Egypt through an Italian company in Alexandria to produce Egyptian films; After that, several production companies appeared; among the most famous documentary films shown were“Al Mahmal for Hajj”and“Saad Zaghloul's Journey from Exile.”After that of course, spreads the history of Egyptian cinema over the year. This study examines the reasons that made Egyptian cinema the cinema of the Arabs, compared it with the cinema of Arab countries, how Egyptian cinema has influenced those countries in terms of family values, marriage, acquaintance, women's freedom, and even singing, fashion that were shown in those films. Undoubtedly, this cinema passed through eras and stages that started from the thirties of the last century to the present day, but how Egyptian films benefited from the tremendous momentum in folklore, the diversity of popular and religious seasons, and a diversity of expression. The study shed light on the causes and changes in Egyptian cinema that prevented it from reaching the global despite its possession of the components of successful cinema and despite its geographical location between Asia and Africa, which makes it a place to publish its films for several countries and cultures.